В Україні підвищили тарифи на воду: на скільки виростуть платіжки

У деяких містах тарифи на водоспоживання залишаються незмінними.
В Україні підвищили тарифи на воду: на скільки виростуть платіжки
Ілюстративне фото / depositphotos.com

Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, ухвалила рішення щодо встановлення з 1 липня нових тарифів на централізоване водопостачання та централізоване водовідведення для 34 водоканалів на 2023 рік. Про це повідомила пресслужба НКРЕКП.

Читайте також:

Як зазначається, у середньому рівень підвищення тарифів становитиме 32% і залежатиме від регіону. Найвищий рівень тарифів у тих водоканалів, які мають невисокі обсяги реалізації послуг, високу частку реагентів у тарифах, велику протяжність мереж, а також використовують покупну воду та/або очищають стічні води в інших ліцензіатів.

Читайте також:

"З метою зниження соціальної напруги для деяких підприємств, у яких відбулося найбільше зростання тарифів, застосовано поетапне підвищення тарифів на централізоване водопостачання та водовідведення, а саме з 1 липня 2023 року до 31 серпня 2023 року перший етап підвищення та з 1 вересня 2023 року другий етап підвищення", - йдеться в повідомленні.

У відомстві розповіли, що в середньому сума в платіжках за водоспоживання домогосподарством (2-3 особи) зросте на 62 грн/міс. (з ПДВ). До підвищення вона орієнтовно становила 194 грн/міс. (при діючому тарифі 29,78 грн/кв. м), а після підвищення сягатиме 256 грн/міс. (за плановим тарифом 39,37 грн/кв. м).

Читайте також:

При цьому в містах, які суттєво постраждали внаслідок бойових дій, тарифи на водоспоживання залишаються незмінними. Це Харків, Миколаїв та Херсон.

Раніше ми писали, що в Україні встановили фіксовану ціну на електроенергію для побутових споживачів. З 1 червня 2023 року тариф становить 2,64 грн/кВт-год замість 1,44 грн/кВт-год, а середня сума в платіжці зросте приблизно на 250 грн.



ТОП-Новини

x
Для зручності користування сайтом використовуються куки. Докладніше...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознайомлений(а) / OK