Старт продажу державного майна розпочато. Першим на аукціоні 15 липня було продано готель «Дніпро», розташований у самому центрі столиці, на Європейській площі. Будівля нараховує 12 поверхів. Загальна площа – 13 тисяч квадратних метрів. В готелі 186 номерів і парковка на 56 автомобілів.

Стартова ціна лоту – 80,9 млн. гривень. Ціна була сформована відповідно до 22 статті Закону України «Про приватизацію державного та комунального майна», у якій зазначено: розмір стартової ставки повинен відповідати вартості акцій об’єкту.

На аукціоні за лот змагалися 29 учасників. Стартова ціна готелю на першому ж етапі аукціону зросла з 80,9 мільйонів гривень до 711 мільйонів. Лот виграла українська компанія «Смартленд». Компанія існує з 2013 року, має статутний капітал 11 мільйонів гривень, займається наданням нерухомості в оренду. Готель «Дніпро» обійшовся переможцеві у 1,11 млрд гривень, що майже у 14 разів перевищує початкову ціну.

Прозорість аукціону контролювали міжнародні компанії Baker McKenzie, DELTA Ukraine, Cushman & Wakefield та IDeals. Крім того, кожен бажаючий міг спостерігати пряму трансляцію торгів на сторінках Фонду держмайна в соцмережах.

Президент України Володимир Зеленський прокоментував ситуацію на своїй сторінці у Facebook:

«Приватизацію ми почали з себе: перший об’єкт належав Державному управлінню справами. Торік у жовтні я підписав указ, яким визначив перші п’ять об’єктів ДУС для подальшого продажу. І ось перший об’єкт Держуправління справами вже знайшов нового приватного власника. Приватизація – чудовий спосіб залучення інвестицій у нашу країну.

Переможцю торгів – новому власнику готелю «Дніпро» – бажаю, щоб ця чудова будівля в центрі Києва виправдала його інвестиції, принесла прибуток і стала справжньою окрасою нашої столиці та бажаною локацією для її гостей.

Переконаний, держава не повинна конкурувати з бізнесом у тому, що бізнес зазвичай робить краще, у цьому випадку – керує готелями».

До підписання договору купівлі-продажу Фонд держмайна України проведе детальну перевірку "Смартленд".

Обов’язковими умовами приватизації передбачено:

  • новий власник збереже у назві слово "Дніпро" (Dnipro),
  • рівень готелю залишиться не нижчим за "чотири зірки",
  • у користуванні залишиться не менше ста готельних номерів,
  • заробітна плата колективу не зменшиться протягом мінімум 6 місяців

Крім того, компанія "Смартленд" бере на себе зобов'язання погасити дебіторську заборгованість не пізніше, ніж за півроку з моменту отримання права власності.

Крім дотримання обов’язкових умов власності готелю, компанія обіцяє зробити заклад предметом гордості українців:

«Скуповувати державне майно за безцінь, значить обкрадати країну і співгромадян. Ми розуміємо, що ця інвестиція окупить себе не через один десяток років, але хочемо зламати український стереотип «після мене хоч потоп» і показати, що бізнес не повинен перейматися тільки миттєвим збагаченням. Готелі «Хілтон» – це синонім успішності, який підіймає репутацію США у рейтингу країн з високим рівнем сервісу. Таким же синонімом якості і предметом гордості українців ми хочемо зробити і готель «Дніпро».