Верховна Рада прийняла у цілому “антипіратський” законопроект №4571. Він передбачає вдосконалення маркування аудіовізуальних творів, фонограм, відеограм, комп'ютерних програм, баз даних. Завдяки цьому правовласники зможуть ефективно контролювати процес видачі марок і перешкоджати незаконному використанню інтелектуальної власності. Перелік предметів/об'єктів інтелектуальної власності, що потребують маркування, буде оприлюднений на сайті Мінекономрозвитку.

Читай также: В Украине повысят штраф за вождение без ремня безопасности

Також парламент підтримав законопроект №8015, який спрощує процедури будівельного контролю для об'єктів вітрогенерації. Ці об'єкти будуть віднесені до класу незначних наслідків СС1 за умови, що уповноважений орган з оцінки впливу на навколишнє середовище дасть позитивний висновок.

Прийняла рада і законопроект №4532 про дерегуляцію цукрової галузі. Документ скасовує норми закону “Про державне регулювання виробництва і реалізації цукру”, який встановлював обмеження на поставки цукру на внутрішній ринок України (квота “А”) і мінімальні ціни на цукор і цукровий буряк.

Депутати підтримали з поправками президента законопроект №7010 про впровадження механізму “єдиного вікна” на митниці. Він скасовує вимоги з подачі паперових документів, виданих одним державним органом іншому, що має суттєво скоротити час оформлення вантажів при перетині кордону України.

Читай также: Верховная Рада решила снизить ставки на растаможку заграничных авто

З поправками голови держави парламент прийняв й законопроект №5495, який знімає мораторій на експорт з України паливної деревини (дров). Також цей документ передбачає кримінальну відповідальність за контрабанду лісу.

При цьому парламент відправив на доопрацювання законопроект №6424-д, який посилює адміністративну відповідальність за нецільове використання квартир в багатоквартирних житлових будинках. Норми цього законопроекту поширюються виключно на багатоквартирні житлові будинки на 16 і більше поверхів.

До речі, 6 вересня 69 народних депутатів зареєстрували у Конституційному суді подання на скасування мораторію на продаж сільськогосподарських земель. Нагадаємо, що Верховна Рада у черговий раз продовжила цей мораторій у грудні 2017 року до 1 січня 2019 року.

Деякі законопроекти, винесені на розгляд до Верховної Ради 3–7 вересня 2018 року

№ і назва

Суть документа

Статус

№4571 про авторські права

Удосконалення процесу маркування аудіовізуальних творів, фонограм, комп'ютерних програм, баз даних

прийнятий у цілому

№8015 про “зелену” енергетику

Спрощення будівельного контролю для об'єктів вітрогенерації

прийнятий у цілому

№4532 про ринок цукру

Дерегуляція цукрової галузі

прийнятий у цілому

№7010 про “єдине вікно”

Спрощення митних процедур при оформленні вантажів на кордоні

прийнятий у цілому

№5495 про експорт деревини

Скасування мораторію на експорт паливної деревини

прийнятий у цілому

№6424-д про багатоповерхові будинки

Посилення адміністративної відповідальності за нецільове використання квартир в багатоквартирних житлових будинках

відправлений на доопрацювання

Світлана Шмельова

Повністю свіжий номер журналу “Гроші“ можна придбати онлайн

Новости от Деньги.uа в Telegram. Подписывайтесь на наш канал https://t.me/dengiua