Заява наглядової ради ПАТ “Укрінком” щодо публічних звинувачень одного з керівників Фонду гарантування вкладів фізичних осіб
PR

Заява наглядової ради ПАТ “Укрінком” щодо публічних звинувачень одного з керівників Фонду гарантування вкладів фізичних осіб
ukrinkom.com.ua

Фонд гарантування вкладів фізичних осіб в своїй заяві назвав компанію ПАТ “Укрінком” (нова назва ПАТ “Укрінбанк”) “банком-зомбі”. Це не відповідає дійсності, повідомляють у ПАТ “Укрінком”.

В своїй заяві Фонд написав: “«Щоб залишити «зомбі-банки» як явище в минулому, нам залишилось вивести із «сірої зони» останню фінустанову, чиї акціонери тримають кредиторів у заручниках, – ПАТ «Укрінбанк», – пояснив Віктор Новіков, заступник директора-розпорядника фонд”.

Повідомляємо, що 24 лютого 2021 року. Верховний суд України визнав ліквідацію ПАТ “УКРІНБАНК” незаконною.

Своєю постановою по справі № 826/5325/16 Верховний суд у складі колегії суддів Касаційного адміністративного суду відмовив у задоволенні заяви Національного банку України про перегляд ухвали Вищого адміністративного суду України від 23.11.2016 року у справі № 826/5325/16.

Таким чином Верховним судом остаточне було вирішено, що ліквідацію ПАТ “УКРІНБАНК” було розпочато НБУ та Фондом гарантування вкладів фізичних осіб незаконно. Зазначена постанова Верховного суду є остаточною і оскарженню не підлягає.

На даний момент компанії з назвою «Укрінбанк» не існує. Вона називається «Укрінком». Перейменування ПАТ “Укрінбанк” в ПАТ “Укрінком” відбулось згідно законів та процедур. Причина зміни назви — позбавлення компанії банківської ліцензії. Отже, мати в назві слово “банк” означає — вводити в оману клієнтів та громаду.

ЄДРПОУ ПАТ “Укрінком” точно такий, яким був у ПАТ “Укрінбанк”. Не змінились бенефіціарні власники та менеджмент компанії. Ми додали декілька нових людей. Радниками голови наглядої ради стали Джим Слеттері (шестиразовий конгресмен США, громадянин США) та Майкл Костів (бувший радник голови ЦРУ, громадянин США).

«Укрінком» самостійно повернув своїм вкладникам більше 1,5 мільярда гривень. ФГВФО добре обізнаний про ці зусилля та історичний контекст анулювання ліцензії банку. Проблеми тоді ще банку (коли у нас була банківська ліцензія) почалися з анексії Криму та окупації частин Донецької та Луганської областей, де знаходиться близько 30% нашого кредитного портфеля, що став непрацюючим через війну. 

Наголошуємо, що дії та заяви Фонду гарантування вкладів фізичних осіб протирічать законам та правилам ЄС щодо банківського сектору. Зокрема, 25 червня розпочинають перемовини щодо вступу України до Європейського Союзу. Раніше Рада Європейського Союзу офіційно затвердила переговорні рамки про вступ України та Молдови до ЄС. Вступ нової країни до Європейського Союзу вимагає від неї імплементації законодавства ЄС.

Це передбачає переговори та узгодження 35 розділів про всі напрямки державної діяльності — податки, банківську сферу, екологію, інвестиції.

Для вступу в ЄС Україна зобов‘язана прийняти банківське законодавство ЄС. В тому числі —  для структурованого підходу до врегулювання неплатоспроможності банків та організації процесів ліквідації банків.

Мова йде також про взаємовідносини держави та комерційного банку в разі виникнення проблеми неплатоспроможності останнього. Зокрема, якщо банк погасив свою заборгованість, він має можливість повернутись на фінансовий ринок.

Гармонізація українського законодавства про неплатоспроможність зі стандартами ЄС зменшить неузгодженість та покращить передбачуваність результатів ліквідації, підвищити довіру інвесторів та стабільність банківського сектору, а також сприяти безперешкодному проходженню транскордонних проваджень у справах про неплатоспроможність.

Фонду гарантування вкладів ймовірно потрібно відкоригувати свою поведінку та комунікації на адресу українських юридичних осіб та гармонізувати свою діяльність з необхідністю вступу нашої держави в ЄС. Адже публічні звинувачення та невідповідність майбутньому банківському законодавству віддаляють підприємців від бажання співробітництва з Фондом.



ТОП-Новости

x
Для удобства пользования сайтом используются Cookies. Подробнее...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознакомлен(а) / OK