У червні 2022 року цукор був серед тих продуктів харчування, які подорожчали в Україні найбільше. Стабілізацію цін можна очікувати лише восени. Про це розповіла аналітик Українського клубу аграрного бізнесу (УКАБ) Світлана Литвин, пише РБК-Україна.
За словами експерта, подорожчання цукру в червні обумовлено рядом факторів:
- підвищений попит із боку споживачів у зв'язку із сезоном консервування фруктів;
- зростання вартості енергоносіїв, пального, значне зростання вартості доставки;
- кінець сезону, коли традиційно трохи зростають ціни.
Литвин зазначила, що у вересні розпочнеться збирання врожаю цукрових буряків нового сезону та новий сезон цукроваріння.
"Якщо погодні умови дозволять отримати хорошу врожайність, оскільки засіяли достатню кількість площ, то буде виготовлено достатню кількість цукру й ціна стабілізується. Однак інфляційні процеси, які можуть спостерігатися в Україні, можуть додатково вплинути на подальше ціноутворення", - сказала вона.
Нагадаємо, в 2021 році з вирощеного цукрового буряку в Україні вдалося виробити 1,4 млн т цукру, що на 44% перевищує показник попереднього року.