Ціни на цукор можуть підскочити: Аналітик відповіла, чи загрожує Україні дефіцит

Виробники цукру будуть змушені піднімати ціну на нього.
Ціни на цукор можуть підскочити: Аналітик відповіла, чи загрожує Україні дефіцит
Ілюстративне фото / depositphotos.com

Україна може сама забезпечити себе цукром, тому що для цього є цукрові заводи, які працюють, і необхідні посіви цукрових буряків. Проте ціни можуть зрости. Про це розповіла аналітик Українського клубу аграрного бізнесу (УКАБ) Світлана Литвин, пише РБК-Україна.

Вона прокоментувала інформацію про те, що цього року 10 із 32 цукрових заводів не працюватимуть унаслідок війни та високих цін на газ.

Читайте також:

"Скорочення кількості цукрових заводів, звичайно, негативна тенденція, проте зазвичай цукрові заводи працюють кілька місяців із початку збирання врожаю цукрових буряків. І в цьому випадку працюючим заводам буде потрібно більше часу, щоб переробити весь урожай", - зазначила Литвин.

Щодо посівів цукрових буряків, то цього року під цією культурою знаходиться 179 тис. га, що становить 80% посівів минулого року. За сприятливих подальших погодних умов очікується хороший урожай, додала аналітик.

Вона нагадала, що в 2021/22 МР із вирощеного цукрового буряка було вироблено 1,4 млн т цукру. Його вистачило, щоб спокійно та навіть із запасом перекрити річну потребу України, яку оцінюють у 1,2 млн т.

"Урожай нового року, найімовірніше, дозволить перекрити внутрішню річну потребу України, тому переживати за наявність цукру протягом наступного року підстав немає", - сказала Литвин.

Читайте також:

Вона вважає, що при цьому ціни на цукор можуть зрости, але не суттєво.

"З одного боку значно зростає вартість природного газу, який є важливою складовою у виробництві цукру. З іншого боку матимемо достатню пропозицію при обмеженому попиті порівняно з попередніми роками. Тому виробники цукру будуть змушені піднімати ціну на цукор, щоб одержати хоча б мінімальний рівень рентабельності. І саме закриття 10 цукрових заводів свідчить про те, що балансувати виробникам цукру буде важко", - пояснила аналітик.

Раніше ми писали, що в цьому році в Україні запустяться тільки 22 цукрові заводи, ще 10 працювати не будуть.



ТОП-Новини

x
Для зручності користування сайтом використовуються куки. Докладніше...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознайомлений(а) / OK