В Україні знову почали зростати відпускні ціни на ріпчасту цибулю. Оператори ринку вже зараз говорять про можливий дефіцит якісної продукції наприкінці сезону. Про це повідомляють аналітики проєкту EastFruit.
Так, з початку поточного тижня українські фермери підняли відпускні ціни на цибулю в середньому на 16%. Ще минулої п'ятниці основні обсяги цибулі виробники реалізовували в межах 23-26 грн/кг, сьогодні ця продукція надходить у продаж по 27-32 грн/кг.
За словами експертів, приводом для підвищення цін на ріпчасту цибулю стала обмежена пропозиція овочу. Більшість господарств прагнуть розпродати продукцію, якість якої почала стрімко погіршуватися внаслідок тривалого зберігання.
Водночас виробники воліють залишати якісну цибулю в холодильниках і планують почати її реалізацію не раніше початку весни. Суттєве скорочення обсягів імпортної цибулі з країн Центральної Азії також надає підтримку цінам.
Зазначається, що на сьогодні ціни на цибулю в Україні вже в середньому в 3,2 раза вищі ніж за аналогічний період 2022 року. При цьому виробники впевнені в подальшому подорожчанні цієї продукції, оскільки запаси якісної цибулі в господарствах дуже обмежені.
Раніше ми писали, що за 11 місяців війни вартість борщу в Україні зросла на 21,22%.