Імпорт свинини в Україну знизився у 2,6 раза: аналітики назвали причини

Сукупний імпорт свинини за перші два місяці 2023 року становив 2,66 тис. тонн.
Імпорт свинини в Україну знизився у 2,6 раза: аналітики назвали причини
Ілюстративне фото / depositphotos.com

Імпортні надходження до України свіжої, охолодженої та мороженої свинини в лютому становили 743 тонни чи 1,5 млн дол. США у валютному вираженні, що у 2,6 раза менше, ніж місяцем раніше, та є найнижчим показником за підсумками лютого з 2018-го.

Читайте також:

Про це повідомили аналітики асоціації "Свинарі України", посилаючись на дані митної статистики. 

"Підвищена активність імпортерів м'яса в лютому пов'язана з намірами м'ясопереробників сформувати запаси недорогої сировини, тож підвищена конкуренція між вітчизняною свининою та дешевшою закордонною у період сезонного послаблення реалізації грає на посилення цінового тиску", - йдеться в повідомленні.

Читайте також:

Однак у цьому році на ринку сформувалася інша ситуація. Так, більш обмежена пропозиція свиней забійних кондицій підтримувала ціни закупівлі на високому рівні та відтермінувала їх послаблення на другу половину лютого, тоді як ціни на свинину в країнах ЄС непохитно демонстрували позитивну динаміку, починаючи із середини січня.

"Підтримувана меншою внутрішньою пропозицією, ціна свинини у ЄС розпочала рік із у півтора рази вищої позначки ніж у 2022-му, а в лютому ціна європейської свинини продовжила сходження та встановила новий ціновий рекорд - 2,28 євро чи 2,42 дол. США за кілограм забійною масою. При цьому середня ціна кілограма імпортованої у лютому свинини становила 2 дол./кг. З огляду на істотність наведеної розбіжності та різноспрямований рух котирувань в ЄС та Україні вітчизняним імпортерам дедалі важче було знаходити свинину за прийнятними для ринку цінам", - розповіли в асоціації.

Читайте також:

Зазначається, що сукупний імпорт свинини за перші два місяці року становив 2,66 тис. тонн, що в 4,6 раза менше за обсяги зовнішніх поставок свинини в січні-лютому минулого року. 

"Враховуючи, що основними постачальниками свинини до України є країни ЄС (Данія, Нідерланди, Бельгія та Польща), активізація поставок звідти відбудеться за зближення європейських та внутрішніх цін на свинину. Доти надходження такої м'ясної сировини з цих країн буде млявим, а високі витрати на доставку продукції з інших країн-постачальниць через їх віддаленість робить такі операції малоймовірними", - додали аналітики.

Раніше ми писали, що в 2022 році в Україну було імпортовано 412,9 тис. легкових авто, загальна митна вартість яких становила близько 3 млрд дол.



ТОП-Новини

x
Для зручності користування сайтом використовуються куки. Докладніше...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознайомлений(а) / OK