Імпорт українського зерна до ЄС: У МЗС назвали 5 причин не продовжувати заборону

У МЗС наголосили, що штучне обмеження українського експорту грає на руку РФ, яка є конкурентом України на світових ринках зерна.
Імпорт українського зерна до ЄС: У МЗС назвали 5 причин не продовжувати заборону
Ілюстративне фото / EPA/UPG

У п'ятницю, 15 вересня, спливає заборона Європейської Комісії на імпорт українських зернових до держав-членів ЄС. У Міністерстві закордонних справ України назвали основні причини, чому не варто продовжувати це рішення.

Читайте також:

Так, речник МЗС Олег Ніколенко підкреслив, що підстав продовжувати блокування імпорту немає. Він навів п'ять основних причин, зокрема:

  1. Україна та Євросоюз створили спільну координаційну платформу, у рамках якої пропрацювали всі застереження з боку деяких європейських країн.
  2. Експорт української сільськогосподарської продукції не є причиною дестабілізації європейського ринку. Незважаючи на заборону Єврокомісії та тривалу відсутність імпорту українських зернових, проблеми фермерів Словаччини, Польщі, Румунії та Угорщини не були врегульовані.
  3. Рішення Болгарії відновити імпорт українських зернових лише підтверджує безпідставність односторонніх обмежувальних заходів.
  4. Штучне обмеження українського експорту грає на руку РФ, яка є конкурентом України на світових ринках зерна. Для неї заборон на ринку ЄС немає. Скорочення поставок українського зерна означає можливість для Росії заробляти більше грошей на війну проти України.
  5. На думку Ніколенка, заборона на імпорт у принципі протиправна. Вона порушує Угоду про асоціацію між Україною та ЄС, а також принципи й норми Єдиного ринку ЄС.

Раніше ми писали, що українське зерно почало експортуватися через порти Хорватії.



ТОП-Новини

x
Для зручності користування сайтом використовуються куки. Докладніше...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознайомлений(а) / OK