ЄБА стурбована ініціативами влади щодо регулювання експорту агропродукції

Серед ризиків: корупція, блокування експорту та держрегулювання цін.
ЄБА стурбована ініціативами влади щодо регулювання експорту агропродукції
Tomasz Filipek / unsplash.com

Європейська бізнес асоціація просить підходити виважено і обдумано до процесу законодавчих змін щодо експорту аграрної продукції. Відповідне звернення направлено до спікера ВР Руслана Стефанчука та прем'єра Дениса Шмигаля.

Про це пише "Агро Перспектива" з посиланням на повідомлення ЄБА.

Зокрема, Асоціація просить не приймати ризиковані для ринку та держави законодавчі ініціативи – законопроекти №10168-2 та №10169-2, які 21 листопада 2023 року було прийнято парламентом за основу.

Стурбованість аграріїв викликає здійснення зовнішньоекономічних операцій з експорту деяких товарів, зокрема зернових та олійних культур.

Зазначається, що законопроекти №10168–2 та №10169–2, ймовірно, створять корупційні ризики через можливе встановлення ручного режиму регулювання агроекспорту. Зокрема, норми щодо можливості блокування податкових накладних на експорт. Це означатиме блокування фізичного експорту товару.

Читайте також:

Експерти Комітету зернових та олійних культур Європейської Бізнес Асоціації застерігають, що наслідком фізичного блокування експорту може стати колапс цілої системи морських портів України. Додатково це суттєво зменшить надходження валютної виручки в економіку України. Крім цього, представники бізнесу висловлюють стурбованість щодо можливого встановлення повноваження податкових органів блокувати експорт шляхом визнання реальних торгових операцій фіктивними.

Ще одне положення, яке не підтримує бізнес, є порядок встановлення мінімально допустимих експортних цін. Наслідком запровадження такого механізму стане неможливість укладання чи виконання контрактів за цінами, які насправді ринкові, а встановлений державою мінімум цін застарілий за часом.

Раніше ми писали, що втрати імпорту в Україні сягнули $400 млн.



ТОП-Новини

x
Для зручності користування сайтом використовуються куки. Докладніше...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознайомлений(а) / OK