Програма компенсації аграріям за розмінування земель запрацювала: хто може подати заявку

Держава компенсуватиме фермерам 80% витрат вартості розмінування земель, а також виплатить компенсації тим, хто вже очистив свої ділянки.
Програма компенсації аграріям за розмінування земель запрацювала: хто може подати заявку
Ілюстративне фото / Getty Images

В Україні стартувала програма компенсації фермерам витрат на гуманітарне розмінування земель сільськогосподарського призначення, зокрема для фермерів, які вже розмінували власні ділянки. Про це повідомила пресслужба Міністерства економіки.

Читайте також:

До кінця року в держбюджеті на фінансування програми передбачено 3 мільярди гривень.

"Запрацювала програма, яка, за нашими очікуваннями, допоможе швидше повернути забруднені мінами землі до господарського використання. Держава компенсуватиме фермерам 80% витрат вартості розмінування земель, а також виплатить компенсації тим, хто вже очистив свої ділянки і почав на них працювати", - зазначила міністр економіки Юлія Свириденко.

Читайте також:

Участь у програмі можуть узяти аграрії, землі яких уже розміновані сертифікованими операторами протимінної діяльності (ОПМД) у період з 24 лютого 2022 року до 15 квітня 2024 року. Вони можуть заповнити та подати заявку на отримання компенсації на адресу Центру гуманітарного розмінування [email protected]

Обов'язкові умови для участі в програмі:

  • землі розташовані на деокупованій території поза зоною бойових дій;
  • факт забруднення ділянок підтверджений Центром протимінної діяльності за результатами нетехнічного обстеження сертифікованим ОПМД;
  • аграрій не перебуває під санкціями, кінцевий власник товаровиробника не громадянин держави-агресора;
  • фермер не має податкового боргу, його підприємство не перебуває в стадії ліквідації чи банкрутства. 

Читайте також:

Фермер отримає компенсацію 80% суми, витраченої на оплату послуг із розмінування, якщо фактична ціна не перевищує вартість, визначену відповідно до методологічних рекомендацій Мінекономіки. Якщо ж вартість вища, то уряд відшкодує 80% від вартості, розрахованої на основі методологічних рекомендацій.

Крім того, подавати заявки на компенсації можуть фермери, які лише планують розпочати розмінування власних с/г ділянок або на яких працюють як орендарі.

Раніше ми писали, що внаслідок повномасштабної війни в Україні було знищено близько 30% усього потенціалу агросектору.



ТОП-Новини

x
Для зручності користування сайтом використовуються куки. Докладніше...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознайомлений(а) / OK