У травні в Україні відбулося зниження цін на пастеризоване молоко, йогурт у склянках та певні сири. Майже не змінилася вартість сиру кисломолочного та вершкового масла в умовах стриманого попиту на молочну продукцію з боку населення, збільшення обсягів виробництва молока навесні і падіння закупівельних цін. Про це повідомив аналітик Асоціації виробників молока (АВМ) Георгій Кухалейшвілі.
Так, молоко пастеризоване жирністю 2,5% коштує 46,38 грн за кг, що на 1,18 грн (-2,5%) менше порівняно до попереднього місяця й на 7,16 грн (-15%) менше порівняно до минулорічного періоду.
Вершкове масло жирністю від 72,5% до 73% вітчизняного виробництва в середньому коштує 416,11 грн за кг, що на 1,08 грн (-0,3%) менше, ніж минулого місяця, і на 73,07 грн (+18%) дорожче, ніж торік.
Водночас кефір жирністю 2,5% у різній тарі в середньому коштує 55,79 грн за кг, що на 1,05 грн (+1%) більше, ніж місяць тому, і на 8,95 грн (+16%) дорожче, ніж у 2023 році.
Сметана жирністю 15% у різній тарі в середньому коштує 132,55 грн за кг, що на 5,10 грн (+3,8%) більше порівняно з попереднім місяцем. Порівняно з минулим роком сметана подорожчала на 20,35 грн (+15%).
Середня ціна на йогурт питний у пластикових пляшках, плівці чи в картонних коробках склала 91,45 грн за кг, що на 2,34 грн (+2,6%) більше, ніж місяць тому, і на 12,54 грн (+14%) більше, ніж торік.
Середня ціна на сир кисломолочний жирністю 9% становила 224,30 грн за кг. Вартість продукту зросла лише на 3 коп. (+0,01%) порівняно з попереднім місяцем та на 34,50 грн (+15%) порівняно з торішнім періодом.
Раніше ми писали, що в Україні зберігається тенденція зниження цін на суницю садову (полуницю).