В Україні створять новий реєстр: у Мінекономіки повідомили деталі

Запуск реєстру земель, які потенційно забруднені вибухонебезпечними предметами, дозволить автоматизувати та прискорити цілу низку процесів.
В Україні створять новий реєстр: у Мінекономіки повідомили деталі
Ілюстративне фото / Getty Images

В Україні буде створено перший державний реєстр територій, забруднених чи ймовірно забруднених вибухонебезпечними предметами. Про це повідомили в Міністерстві економіки.

Читайте також:

Відповідно до Положення про реєстр адмініструвати сайт буде Державна служба з надзвичайних ситуацій, за технічну частину відповідатиме Центр гуманітарного розмінування. Реєстр почне роботу після введення його в експлуатацію ДСНС. 

За словами заступника міністра економіки Ігоря Безкаравайного, створення реєстру - важливий крок у сфері гуманітарного розмінування. Його запуск дозволить автоматизувати та прискорити цілу низку процесів.

Читайте також:

"Наприклад, за допомоги реєстру ми зможемо відстежувати стан розмінування територій практично в реальному часі та ефективно планувати подальшу роботу з розмінування. Фермери - отримувати витяги про статус своїх земель:  забруднені вони чи очищені. Місцева влада - контролювати стан сільгоспземель, щодо яких вона ухвалила рішення про місцеві податкові пільги  на підставі висновків про забруднення територій. Інформація, що міститиметься в реєстрі буде важливою для інвесторів та для реалізації проєктів із відновлення України", - розповів заступник міністра.

Зазначається, що наповнюватиметься реєстр інформацією з різних джерел. Наприклад, Центр гуманітарного розмінування вноситиме дані про результати проведення нетехнічного обстеження земель чи про операторів протимінної діяльності. Держоргани, підрозділи яких розміновують території, інформацію про обстеження та очищення земель. А місцева влада - відомості про обстеження ділянок, через забруднення яких власникам надали місцеві податкові пільги.

Читайте також:

До реєстру можна буде вносити інформацію про результати обстеження, зокрема, за допомогою супутникових знімків, засобів сканування та ін. До нього буде включена вся територія, що зазнала впливу бойових дій. Обстежена територія, на якій не виявлено чи знешкоджено вибухонебезпечні предмети, виключатиметься з реєстру.

Раніше ми писали, що в Україні стартувала програма компенсації фермерам витрат на гуманітарне розмінування земель сільськогосподарського призначення, зокрема для фермерів, які вже розмінували власні ділянки.



ТОП-Новини

x
Для зручності користування сайтом використовуються куки. Докладніше...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознайомлений(а) / OK