Україна цього року поставила антирекорд із вирощування кавунів

Журналісти розібрали, що відбувається на ринку баштанних в Україні.
Україна цього року поставила антирекорд із вирощування кавунів
Floh Keitgen / unsplash.com

Цього року Україна встановила антирекорд із площ полів під кавунами та динями, які стали найменшими за всю історію. Нині їх у 2 рази менше, ніж до повномасштабного російського вторгнення.

Про це пише LIGA.net.

Читайте також:

Видання повідомляє, що 2024 року кавуни та дині у нашій країні вирощують на 30 000 га. Це навіть менше, ніж у 2022 році (33 900 га), не кажучи про 2021-й, коли на баштанні припадало 61 800 га.

При цьому зазначається, що, незважаючи на те, що збирання кавунів у 2024-му розпочалося на кілька тижнів раніше – з середини червня – на початку сезону у супермаркетах було представлено переважно імпортні кавуни.

У той же час, як пише видання, імпортні кавуни дорожчі за українські майже вдвічі. Якщо італійський кавун коштує близько 50 грн за кг, то українські торгуються по 23-25 грн за кг, а оптовики кажуть про їх закупівлю навіть по 10 грн.

Серед причин скорочення площ під баштанні видання виділяє:

  • Окупацію частини Херсонської та Запорізької областей.
  • Відсутність транспортування кавунів Дніпром.
  • Невдалі спроби фермерів вирощувати баштанні у нових регіонах.
  • Відсутність традиційного роздрібного ринку збуту баштанних у великих містах, коли торговці створювали сезонні майданчики з кавунами та динями "насипом" на місцях, де найжвавіший рух пішоходів.

«З іншого боку, дефіцит робить вигіднішим вирощування кавунів, особливо на полях, розташованих відносно недалеко від великих міст – Черкаська, Дніпропетровська, Одеська та Харківська області. І навіть Житомирська, де зміна клімату дозволяє вирощувати баштанні культури», – пише видання.

інфографіка
інфографіка / Liga.net

Раніше ми писали про те, що нині ціна на кавун в Україні вже в середньому на 47% нижча, ніж за аналогічний минулорічний період.



ТОП-Новини

x
Для зручності користування сайтом використовуються куки. Докладніше...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознайомлений(а) / OK