Ціни на вітчизняну гречку можуть зрости

У регіоні-лідері із виробництва цієї агрокультури назвали причини.
Ціни на вітчизняну гречку можуть зрости
Viktor Smoliak / unsplash.com

Українські аграрії прогнозують, що ціна на гречку нового врожаю цього року зросте. Причиною можуть стати скорочення посівів та зниження врожайності агрокультури.

Про це повідомляє «Укрінформ» з посиланням на отриманий коментар у департаменті агропромислового розвитку та економічної політики Житомирської ОВА.

Читайте також:

“Якщо 2022 року, за даними Держстату, ціна гречки становила 23 805 грн за тонну, то 2023 року вона коливалася в межах 10 000 грн за тонну. Така ціна не лише не відшкодовує витрати виробників, а й несе 5000-7000 грн збитків з кожної тонні продукції. Головною причиною падіння ціни на гречку минулого року став класичний ринковий фактор – значне збільшення пропозиції спричинило негативну цінову динаміку. Натомість ціни на гречку урожаю поточного року прогнозуються до збільшення, але так само визначатимуться ринком”, - повідомляється в коментарі Житомирської ОВА.

При цьому наголошується, що у 2024 році посівна площа гречки у всіх категоріях господарств області становить 15,6 тис. га, що на 5 тис. га менше ніж минулого року, що пов'язано з торішнім падінням цін. Крім того, зараз посіви гречки знаходяться у фазі цвітіння, тому спека може призвести до зменшення врожайності.

Видання повідомляє, щл за обсягами виробництва гречки Житомирська область посідає перше місце в Україні вже п'ятий рік.

Раніше ми писали про те, що у 2023 році українські аграрії посіяли та зібрали рекордний урожай гречки.



x
Для зручності користування сайтом використовуються куки. Докладніше...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознайомлений(а) / OK