На думку експерта у галузі садівництва, північноєвропейські та іспанські сорти фундуку більше підходять до українських умов вирощування і при цьому не менш придатні для переробки, ніж італійські.
Про це повідомляє EastFruit з посиланням на статтю в журналі «Садівництво по-українськи» кандидата аграрних наук Макара Терещенка.
«Сьогодні робити висновки про переваги якогось одного напряму передчасно. Садам як на італійських, так і на іспанських чи північноєвропейських сортах ще кілька років, більшість із них закладалися, коли люди не мали достатнього досвіду, ці компанії досі його набувають, хоча вже й виходять на певний рівень агротехніки. Думаю, протягом 3-5 років ми зможемо впевнено сказати, наскільки ефективними є ті чи інші сорти в Україні і чи є сенс їх вирощувати. Ринок все поставить на свої місця», – написав Макар Терещенко
Видання зазначає, що на думку експерта, Україна сьогодні нагадує своєрідний полігон для випробування фундука. Промислові сади на сотні тисяч гектарів лише починають вступати у повноцінне товарне плодоношення, проте садівники вже навперебій застосовують ті чи інші сорти залежно від різних концепцій збуту. Зокрема, більшість склалася думка, що найбільш перспективні для вирощування в Україні італійські сорти так званої групи «Ферреро», які отримають гарантований збут у переробній галузі.
Раніше ми писали про те, що Кабінет міністрів розширив список регіонів для посадки плодових дерев та запровадив гранти для виноробів.