Експортери української агропродукції просять податкову не блокувати роботу галузі

Пропозиції ДПС щодо змін до постанови КМУ №1165 ускладнюватиме адміністрування ПДВ та може призвести до зриву контрактів.
Експортери української агропродукції просять податкову не блокувати роботу галузі
Bernd Dittrich / unsplash.com

Комітет зернових та олійних культур Європейської бізнес-асоціації (ЄБА) вважає, що пропозиції Державної податкової служби щодо змін до постанови КМУ №1165 ускладнюватиме адміністрування податку на додану вартість (ПДВ) щодо реєстрації податкових накладних та розрахунків коригування на експортні операції. Це створить значні ризики для нормального та безперебійного функціонування аграрної галузі.

Про це повідомляє прес-служба ЄБА.

Читайте також:

Зокрема, бізнес бачить такі загрози блокування експорту української агропродукції:

  • додаткове та об'ємне окреме адміністрування експортних операцій щодо ПДВ.
  • розблокування податкових накладних та розрахунків коригування та процедура надання пояснень/оскаржень рішень територіальної комісії до ДПС або до суду призведе до зриву контрактів, до непрогнозованих витрат на оплату простоїв транспорту, витрат на зберігання зерна у терміналах та його псування.
  • додавання часу на процедуру розблокування податкової накладної та оскарження відмов призведе до втрати економічного змісту правочину.
  • оскарження відмов у розблокуванні може призвести до тривалої процедури зміни ціни контракту та реєстрації нових податкових накладних.

У свою чергу, бізнес пропонує виключити з механізму блокування податкових накладних експортерів, які мають позитивну історію і не зловживають з неповерненням валютної виручки за експортований товар, а саме:

  • Передбачити безумовну реєстрацію податкової накладної/розрахунку коригування для добропорядних експортерів, які виконують умову повернення не менше ніж 80% валютної виручки протягом законодавчо встановлених строків.
  • Для інших експортерів передбачити безумовну реєстрацію податкової накладної за наявності позитивної податкової історії. Зокрема, у такому разі перевірки на відповідність ризиковості операцій та платника не провадяться.

Раніше ми писали про те, що за рік роботи «Українського коридору» вантажообіг продукції українських аграріїв становив 43,5 млн тонн.



ТОП-Новини

x
Для зручності користування сайтом використовуються куки. Докладніше...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознайомлений(а) / OK