Ліміти аграріям потрібно піднімати, а кредити «заморожувати» – ВАР

Інфляція та вичерпання ресурсів «з'їдають» держпідтримку, а фермери стають "заручниками" банків.
Ліміти аграріям потрібно піднімати, а кредити «заморожувати» – ВАР
Loren King / unsplash.com

Державну підтримку агросектору та захист аграріїв, які опинилися на тимчасово окупованих територіях, необхідно розширювати. При цьому нинішній кредитний ліміт підтримки для одного підприємства вже не відповідає реаліям через інфляцію та вичерпання ресурсів.

Про це повідомляє АgroРortal із посиланням на слова заступника голови Всеукраїнської Аграрної Ради (ВАР) Дениса Марчука у телеефірі.

Читайте також:

За словами представника ВАР, одним із ключових механізмів підтримки АПК залишається державна програма пільгових кредитів «5-7-9%», яка продовжує допомагати аграріям залишатися на плаву.

«Однак нинішній кредитний ліміт 90 млн грн для одного підприємства вже не відповідає реаліям. Інфляція та вичерпання ресурсів роблять цю суму недостатньою. Збільшення кредитного ліміту до 150 млн грн стало б вагомою підтримкою для АПК сьогодні», — заявив Денис Марчук.

Також повідомляється, що він звернув увагу на складну ситуацію аграріїв, які змушені були залишити свої підприємства на тимчасово окупованих територіях.

«Ці люди показали патріотизм, виїхавши з окупованих територій, але сьогодні вони лишилися без нічого. Попри це банки продовжують вимагати повернення кредитів, взятих до війни. Ці кредити потрібно заморозити на час війни, щоб аграрії могли відчути підтримку та захищеність», - зазначив заступник голови ВАР.

Він також повідомив, що законопроект, який передбачає заморожування таких кредитів, уже підготовлений та підтримується профільним міністерством.

«Поки що не вистачає політичної волі парламенту для ухвалення законопроекту №11180-1. Через це аграрії з окупованих територій залишаються «заручниками» банків, які за цей час отримали прибуток понад 78 млрд грн. А це люди з великим досвідом роботи в аграрній сфері – їм потрібно дати можливість створювати нові підприємства та робочі місця», – резюмував Марчук.

Раніше ми писали про те, що українським аграріям уже виплатили майже 91 млн грн компенсації за сільгосптехніку від вітчизняних виробників.



ТОП-Новини

x
Для зручності користування сайтом використовуються куки. Докладніше...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознайомлений(а) / OK