Для ринку м'яса характерна сезонна тенденція коливання цін. При цьому їх відчутне зростання спостерігається, як правило, на новорічні та великодні свята, а також на межі літнього та осіннього сезонів. Крім цьогорічної сезонності на зростання цін впливатимуть і інші фактори.
Про це повідомляє «24 Канал» із посиланням на коментар головної наукової співробітниці Інституту аграрної економіки Наталії Копитець.
«Восени ж визначальним фактором, який впливатиме на ціну основних видів м'яса, служитиме ціна на зернові та їх фактичний урожай, адже у структурі собівартості м'яса близько 70% становлять саме корми. Окрім цього, нинішні реалії включають аномальну спеку та систематичні тривалі відключення електроенергії, які також впливають на підвищення собівартості продукції», – наголосила Наталія Копитець.
Також повідомляється, що за прогнозними оцінками вчених Інституту аграрної економіки, у вересні 2024 року можливе підвищення середніх споживчих цін на основні види м'яса – яловичина, свинина та курятина – до 3%.
Раніше ми писали про те, що за літо постачання української свинини за кордон становило понад 1 тис. т, що вдвічі перевищує імпортні надходження сировини, а сукупно за вісім місяців вони становили 2,02 тис. т або 4,9 млн дол. США у валютному еквіваленті.