Вірус АЧС атакує: чи призведе збільшення захворювань до зростання цін на свинину та на скільки

Спалахи африканської чуми свиней цього року вже на 27% перевищили торішні показники.
Вірус АЧС атакує: чи призведе збільшення захворювань до зростання цін на свинину та на скільки
Alan Roberts / unsplash.com

Кількість спалахів африканської чуми свиней (АЧС) цього року вже на 27% перевищила минулорічний показник, коли було зафіксовано майже вп'ятеро більше захворювань, ніж 2022 року. За експертними підрахунками, вже втрачено 30% поголів'я свиней, що може призвести до зростання цін на свинину до 300 грн за кг, незважаючи на їхнє нинішнє зниження.

Про це пише LIGA.net.

Читайте також:

Видання зазначає, що такий розвиток подій деякі представники ринку трактують як наближення до катастрофи. Зокрема, виконавчий директор асоціації "М'ясної галузі" Микола Бабенко переконує, що вже втрачено "щонайменше 30% поголів'я свиней" і справи йдуть до загибелі 50% промислового стада.

Повідомляється, що на підтвердження своїх слів експерт наводить статистику цін на свинину, яка дешевшає вже п'ятий тиждень поспіль, тому що свинокомплекси, які мають факти або навіть підозру на АЧС, прискорено позбавляються своїх вихованців, що призводить до перевантаження ринку та зниження цін.

Відзначається, що у разі епідемії може загинути половина або навіть більшість поголів'я свиней, а тоді дефіцит свинини споживачі закриватимуть іншими видами м'яса – насамперед курятиною.

Як пише видання, за словами Миколи Бабенка, така ситуація підвищить ціни на курятину не менш як на третину. Ще одним варіантом може бути зростання зростання імпорту свинини. А враховуючи ціни на європейських ринках та витрати на доставку, м'ясо подорожчає на 60%. Тобто роздрібна ціна на свинину може встановити новий антирекорд до 300 грн за кг.

Раніше ми писали про те, що у серпні охолоджена свинина в середньому подорожчала на 3,2%, але загалом для споживача цей вид м'яса став доступнішим, ніж роком раніше.



ТОП-Новини

x
Для зручності користування сайтом використовуються куки. Докладніше...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознайомлений(а) / OK