Жнива-2024: прогноз щодо врожаю та прибутку українських аграріїв

25% українського експорту – аграрна продукція.
Жнива-2024: прогноз щодо врожаю та прибутку українських аграріїв
Darla Hueske / unsplash.com

Аграрна продукція – це чверть вітчизняного експорту, а отже – податки, які є коштами, яких бракуює для фінансування оборони держави. Згідно з очікуваннями Української зернової асоціації (УЗА), у 2024 році врожай зернових та олійних культур становитиме 75 млн тонн – на 9,5% менше, ніж торік. Консалтингова компанія Barva Invest говорить про 73,1 млн тонн – падіння на 12,7%. Початкові прогнози були гіршими, проте покращилися під час жнив.

Про це пише "Економічна правда".

Читайте також:

Вижання зазначає, що, за даними Мінагро, з полів уже отримали 22,3 млн тонн пшениці, 5,5 млн тонн ячменю, 212 тис. тонн гороху. Такі цифри дещо випередили останні прогнози асоціацій та самого міністерства.

"Через погоду урожай ранніх зернових культур менший на 2% порівняно з 2023 роком. Показники врожаю пізніх груп можуть знизитися орієнтовно на 10% залежно від погодних умов", – розповів виданню міністр агрополітики Віталій Коваль.

Також повідомляється, що, за прогнозами УЗА, крім пшениці найбільше планують зібрати кукурудзи (23-24 млн тонн) та соняшнику (12,8 млн тонн). Проте обидві культури зібрано на 50% і перші результати невтішні. Прогноз щодо кукурудзи асоціація погіршила. Через посуху врожай кукурудзи впаде більш як на 20%. Урожай соняшнику та пшениці очікується на 10% менше торішнього. Приблизно однакові цифри називають в інших аграрних асоціаціях, Мінагро та Barva Invest.

Крім того, зазначається, що, за прогнозом УЗА, у 2024 році експорт зернових та олійних культур може становити 45,8 млн тонн, що на 20% менше, ніж торік. Однією з причин низькі перехідні залишки. Так, у 2022 році перехідні залишки продовольства досягали 20 млн тонн через блокування морських портів, у 2023 році – 14 млн тонн. 2024 року йдеться про 7 млн ​​тонн, тому експортної "подушки", яка компенсувала б менший урожай, немає.

"Експортний потенціал суттєво менший, ніж у попередні сезони, адже з початку великої війни країна два роки вивозила накопичений надлишок. Потенціал сезону 2024-2025 років базується лише на врожаї цього сезону. Однак, незважаючи на падіння обсягу експорту зерна, виручка у грошовому вираженні зросте на 20-25% завдяки підвищенню світових цін Україна отримає від експорту зернових культур не менше, ніж у 2023 році», – прокоментували виданню в Barva Invest.

Крім того, повідомляється, що, на думку експертів, 2024 рік більш сприятливий для українських аграріїв, крім господарств, які сильно постраждали від посухи, хоча до довоєнного рівня ще далеко. У той же час, цього року виробництво зернових культур перейшло зі збиткового виробництва до мінімально прибуткового. Зокрема, добрі результати показує пшениця. При нормі споживання 6 млн тонн на рік на експорт можуть піти 16,2 млн тонн зерна. Це граничний обсяг продажів за кордон у 2024 році, про що Мінагро домовилося з учасниками ринку.

Повідомляється, що продовольча та сільськогосподарська організація ООН (ФАО) очікує на нинішній урожай у світі майже на такому ж рівні, що й у минулому. Тобто, пропозиції на ринку достатньо, а підстав для сильного зростання цін немає. За словами аналітиків, ціни на зерно, порівняно з показниками 2023 року, знижуються. З олійними культурами ситуація краща: соняшник та ріпак дорожчають, але соя дешевшає.

Видання зазначає, що загалом увага до агросектора з боку інвесторів зростає. А, на думку експертів, на ринку починають укладати форвардні угоди наступного сезону, побоюючись проблем із погодою. При цьому аграрні активи стають привабливішими.

Раніше ми писали про те, що з початку роботи українського морського коридору порти Великої Одеси обробили вже 75 млн тонн вантажів, з яких 50,1 млн тонн - продукція українських аграріїв.



ТОП-Новини

x
Для зручності користування сайтом використовуються куки. Докладніше...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознайомлений(а) / OK