Ціни на яблука в Україні, Польщі та Молдові демонструють не типове зростання: чого чекати взимку

Менш як за місяць вартість сорту «Гала» в Україні зросла на 36%.
Ціни на яблука в Україні, Польщі та Молдові демонструють не типове зростання: чого чекати взимку
Adem Djemil / unsplash.com

Гуртові ціни на яблука сорту «Гала» в Україні, Молдові та Польщі знаходяться на рекордних для цього часу рівнях для останніх років. Нагадаємо, що це найбільш популярний сорт яблука серед експортерів, а також все більш популярний сорт яблука серед споживачів, який все більш успішно конкурує з сортом «Голден Делішез».

Про це повідомляє EastFruit.

Читайте також:

Аналітики зазначають, що якщо зазвичай ціни на яблуко сорту «Гала» суттєво відрізняються у цих трьох сусідніх країнах-експортерах, то цього сезону до середини жовтня ціни в Молдові, Польщі та Україні майже однакові, і коливаються в межах від $0,51 до $0 ,53 долари за кг за яблук стандартної якості, що підходить для продажу на свіжому ринку всередині країни.

Також повідомляється, що ціни на яблука преміальної експортної якості значно вищі.

«Маржа за «преміальність» яблука цього сезону у країнах Східної Європи вища, ніж зазвичай. Це пов'язано не лише із загальним зниженням пропозиції яблука, а й із проблемами якості внаслідок абсолютно нетипових погодних умов під час вегетації яблука», — каже Андрій Ярмак, економіст інвестиційного департаменту ФАО.

Видання зазначає, що менш як за місяць ціни на «Галу» в Україні зросли на 36%. У Молдові подорожчання яблука почалося пізніше, але за останні три тижні ціни зміцнились одразу на 11%. У Польщі ціни на цей сорт виросли на 6% за два тижні, хоча до цього вони мали тенденцію до зниження з неймовірно високих рівнів, з яких розпочався сезон і були значно вищими, ніж в Україні та Молдові.

Крім того, за словами трейдерів, головною причиною зростання цін на яблуко є небажання виробників поспішати з їхньою реалізацією. Навіть в Україні, де щодня російські загарбники атакують громадянську інфраструктуру, в тому числі об'єкти енергетики країни, фермери намагаються зберегти довше яблуко, сподіваючись на ще вищі рівні цін.

Аналітики зазначають, що зростання цін на яблуко в цей період року є нетиповим явищем для країн Східної Європи, оскільки пропозиція яблука зазвичай є максимальною, і фермери поспішають розпродати ту частину продукції, яка не підлягає тривалому зберіганню. Тому не можна виключати, що в зимово-весняний період ціни на яблуко популярних сортів неприємно здивують споживачів.

Раніше ми писали про те, що нинішні ціни на яблука в Україні, як і раніше, є найвищими як мінімум за останні 7 років моніторингу.



ТОП-Новини

x
Для зручності користування сайтом використовуються куки. Докладніше...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознайомлений(а) / OK