Експорт українських яблук під загрозою: причини

Україна вже не в змозі сортувати та збирати одночасно.
Експорт українських яблук під загрозою: причини
Natalie Grainger / unsplash.com

Цього року для яблук прогнозується слабкіший експортний сезон. Яблук на експорт не вистачає, бо дерева пережили значні стреси цього року — пізні заморозки, за якими йшли спеки та зливи. До того ж, брак людських ресурсів не дозволяє своєчасно зібрати врожай.

Про це повідомляє AgroPortal.ua з посиланням на слова керівника компанії USPA Fruit Володимира Гуржія.

Читайте також:

«Це вперше за історію. Навіть у важкі роки щоразу я говорив, що наступний рік може стати рекордним, але цього року варто враховувати два фактори: технічне яблуко, що постійно дорожчає, і недостатня кількість експортного яблука. Збіг цих факторів може призвести до скорочення експортних поставок. Точний прогноз дати неможливо, адже ми не знаємо, як розвиватиметься ціна на технічне яблуко», - зазначає Володимир Гуржий.

Також повідомляється, що станом на сьогодні майже не було експорту, лише поодинокі невеликі обсяги. За словами експерта, це створило очікування українського продукту на зовнішніх ринках, що спостерігалося на виставці у Мадриді, де всі питали, чому немає українського яблука на тих чи інших ринках.

«Причина в тому, що Україна вже не в змозі сортувати та збирати одночасно, бо не вистачає людського ресурсу. Потрібно динамічно збирати врожай, щоб закласти його в холодильник, і вже потім сортувати. Тому, власне, і спостерігається певний дефіцит саме українського яблука. Однак загалом браку яблука на світових ринках немає, до того ж у цей період існує багато інших доступних фруктів», - наголосив експерт ринку.

Раніше ми писали про те, що ціни на яблука в Україні, Польщі та Молдові демонструють не типове зростання.



ТОП-Новини

x
Для зручності користування сайтом використовуються куки. Докладніше...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознайомлений(а) / OK