Україна суттєво збільшила експорт агропродукції: у ДМСУ назвали основну причину

Загалом за 3 квартали 2024 року Україна експортувала 48,9 млн тонн агропродукції на 10,5 млрд доларів США.
Україна суттєво збільшила експорт агропродукції: у ДМСУ назвали основну причину
Ілюстративне фото / EPA/UPG

За дев'ять місяців 2024 року обсяги експорту агропродукції України зросли більше ніж на чверть, а саме на 9,9 млн тонн. Їхня вартість збільшилась на 1,4 млрд доларів США. Про це повідомила Державна митна служба.

Читайте також:

Загалом за 3 квартали 2024 року Україна експортувала 48,9 млн тонн агропродукції на 10,5 млрд доларів США.

Як пояснили в ДМСУ, основною причиною такого зростання стало відновлення морського сполучення. Завдяки цьому станом на сьогодні 89% від загального обсягу експорту агропродукції було здійснено морським видом транспорту. На суходолі експортери надають перевагу залізничному транспорту, лише 2% переміщується автомобільним транспортом.

Читайте також:

Ключовою групою експортованих агротоварів залишаються зернові культури: за 9 місяців експортували 42,3 млн тонн на суму 7,1 млрд доларів США. Іншою суттєвою складовою експорту агропродукції є насіння та плоди олійних рослин: 5 млн тонн вартістю 2,2 млрд доларів США. 

При цьому 80% усієї імпортованої агропродукції потрапило в Україну автотранспортом, близько 18% - морем, майже 2% - залізницею. Здебільшого це пов'язано з імпортом із країн Європи.

Читайте також:

Загалом до нашої країни імпортували 978,8 тис. тонн агропродукції на суму 1,7 млрд доларів. Майже половину всього імпорту становлять їстівні плоди та горіхи: 468 тис. тонн вартістю 563,8 млн доларів США.

Окрім них, значними за кількістю ввезених агропродуктів є овочі - 194,2 тис. тонн (246,6 млн доларів США), а за вартістю - насіння олійних рослин на 346,5 млн доларів США (50,2 тис. тонн).

Читайте також:

"Аграрний сектор України продовжує демонструвати стійке зростання, забезпечуючи стабільне постачання продукції на зовнішні ринки та задовольняючи внутрішні потреби через імпорт. Важливою в цьому процесі стала ініціатива "Шляхи солідарності", розширивши можливості для агровиробників шляхом розбудови альтернативних логістичних маршрутів", - йдеться в повідомленні.

Раніше ми писали, що з початку роботи українського морського коридору порти Великої Одеси обробили вже 75 млн тонн вантажів, з яких 50,1 млн тонн - продукція українських аграріїв.



ТОП-Новини

x
Для зручності користування сайтом використовуються куки. Докладніше...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознайомлений(а) / OK