В Україні активно набирає обертів переробка сільськогосподарської продукції, особливо овочів. Одним із ключових напрямків у цьому секторі є цукрова кукурудза, яка посідає лідируючі позиції з переробки.
Про це повідомляє EastFruit з посиланням на слова директора компанії "Мнагор" Михайла Нагорняка під час конференції "Прибутковий агробізнес 2025: Освіта. Технології. Фінанси", організованої агентством Sapienza.media.
Нагорняк зазначив, що цей овоч чудово підходить для переробки. Він може бути заморожений як у зернах, так і в качанах, законсервований або упакований у вакуумну упаковку. Завдяки цьому цукрова кукурудза посідає друге місце за значимістю серед перероблюваних овочів після томатів.
За словами експерта, цей продукт затребуваний у багатьох країнах світу. Однак в Україні середній рівень споживання становить лише 3,5 кг на людину на рік, тоді як у США цей показник сягає 17 кг. У результаті в країні відчувається дефіцит власного виробництва. Ба більше, попри сприятливі умови для вирощування, Україна продовжує імпортувати цукрову кукурудзу. До війни продукція для компанії "Бондюель" постачалася з Росії, а тепер імпорт йде з Угорщини та Польщі. Також консервацію здійснюють за рахунок поставок із Китаю та Молдови. Компанія "Мнагор" вирішила змінити ситуацію, починаючи з розробки власної генетики.
Так, українська компанія вперше випустила консервовану кукурудзу з білими зернами під торговою маркою "Бабусин продукт". До продукції вже виявляють інтерес покупці з Японії та країн ЄС.
Крім білозерної кукурудзи, компанія з Вінниці розробила біколор-сорт із жовтими та білими зернами, а потім створила гібрид "Мармурова", який завоював популярність не тільки в Україні.
У процесі селекції компанія використовувала штучний інтелект, аналізуючи наявні лінії, включно з фіолетовими та червоними сортами з лікувальними властивостями. Підсумком цієї роботи стало створення першого у світі суперсолодкого сорту фіолетової цукрової кукурудзи під назвою "Бордо".
На цьому дослідження не зупинилися: фахівці спробували об'єднати фіолетові та традиційні жовті зерна, отримавши новий гібрид "Український Біколор". Цей сорт уже зареєстровано в офіційному реєстрі України. Ба більше, з використанням штучного інтелекту було розроблено унікальний сорт "Вишиванка " - мультикольорова цукрова кукурудза, що містить зерна червоного, жовтого, білого, зеленого та фіолетового кольорів, що робить її унікальною у світовому масштабі. Про неї вже написали провідні селекційні видання Нідерландів.
Повідомляється, що українські селекціонери стали першими, хто створив гібридні сорти суперсолодкої кукурудзи з антоціанами - природними пігментами, що мають антиоксидантні властивості. Ці сполуки захищають рослини від ультрафіолетового випромінювання і мають позитивний вплив на здоров'я людини. В умовах зміни клімату такі сорти більш стійкі до посухи, солоності ґрунту та екстремальних температур, що робить їх перспективним напрямком у сільському господарстві.




Раніше ми писали про те, що іспанськими селекціонерами виведено сорт шоколадного баклажана beChoc.