На Миколаївщині плодові дерева опинилися під загрозою через весняні заморозки - їхнє пошкодження ставить під сумнів обсяг майбутнього врожаю фруктів, а загальні втрати можуть становити майже третину. На цьому тлі місцеві аграрії переорієнтовуються на вирощування овочевих культур і розширюють відповідні посівні площі.
Про це повідомила начальник департаменту агропромислового розвитку Миколаївської ОДА Олена Піскун.
За її словами, у поточному році овочі вирощуватимуть на 30 тисячах гектарів, що на 5 тисяч гектарів більше порівняно з минулим роком.
"Увага до овочів повертається, і Миколаївщина розширює площі овочевих культур", - зазначила Піскун.
Вона повідомила, що вже засіяно близько 3 тисяч гектарів овочів, включно з цибулею, морквою та буряками. Крім того, на 6 тисячах гектарів висаджено картоплю. Також 3 тисячі гектарів призначені під продовольчі та баштанні культури.
Водночас, погодні умови негативно вплинули на плодові дерева. Особливо сильно постраждали кісточкові культури, які перебували в період цвітіння.
"Дуже постраждали ті плодові дерева, які в той момент квітли. Це кісточкові - абрикос, алича, черешня, загинуло майже 100%", - пояснила Піскун.
Крім того, за її словами, постраждали також інші культури: до 80% груш, а також близько половини вишні, персиків і слив. Яблуням, які ще не почали квітнути, поки вдалося уникнути пошкоджень.
У зв'язку з цим, Піскун порекомендувала сільгоспвиробникам документувати понесені збитки через торгово-промислову палату, щоб згодом зберегти право на податкові пільги. Згідно з її попередніми розрахунками, регіон цього року може недоотримати близько 30% урожаю фруктів.
Раніше ми писали про те, що наразі кошти, які були передбачені в державному бюджеті на гранти на створення або розвиток садівництва, ягідництва і виноградарства та тепличного господарства, вичерпалися.