Агроринок: чому Україна завозить більше овочів, ніж експортує

Собівартість імпортної продукції взимку продовжує залишатися нижчою, ніж у вітчизняних виробників.
Collab Media  / unsplash.com
Collab Media / unsplash.com

Україна продовжує залишатися нетто-імпортером овочів, через те, що в країні зберігається високий рівень споживання овочевої продукції українцями. Таку думку в інтерв'ю Центру економічної стратегії (ЦЕС) висловив президент Української плодоовочевої асоціації Тарас Баштанник, повідомляють Dengi.ua.

Читайте також:

Він зазначив, що за відносно невеликих обсягів власного виробництва, для покриття внутрішнього попиту доводиться додатково завозити овочі з-за кордону.

"Україна - нетто-імпортер овочів, не експортер, тому що в Україні високе споживання овочів і відносно невелике виробництво, тому Україна об'єктивно споживає все, що виростила сама. А ті позиції, які в поточний рік не вродили, вона ще дотягує, то доімпортує - цибуля, картопля. Я говорив про всі овочі відкритого ґрунту", - повідомив Тарас Баштанник.

За його словами, ситуація з тепличними овочами потребує окремого розгляду, оскільки в зимовий період свіжу продукцію необхідно завозити в країну. При цьому, зазначає він, собівартість вітчизняних овочів перевищує ціну імпортних.

"У нас собівартість дуже висока через клімат і вартість енергоносіїв", - підкреслив експерт.

Крім того, як повідомляли Dengi.ua, у першій декаді липня спекотна погода негативно позначилася на розвитку врожаю пізніх сільськогосподарських культур та овочів.

Водночас, як писали Dengi.ua, через стрімке зростання пропозиції на внутрішньому ринку в Україні спостерігається подальше зниження відпускних цін на картоплю урожаю 2025 року.



Слідкуйте за нашими новинами та відео
  • YouTube
  • Facebook
  • Telegram
  • Google News

ТОП-Новини