Україна залишається значущим учасником світового ринку бобових культур, особливо в сегменті виробництва жовтого гороху. Однак через повномасштабну війну темпи зростання галузі дещо сповільнилися. Про це в інтерв'ю AgroPortal.ua розповів виконавчий директор AGT Foods і президент групи компаній Arbel Хусейн Арслан, повідомляють Dengi.ua.
За словами Арслана, основні площі під бобовими розташовувалися в південних областях України, які зараз частково окуповані або регулярно піддаються обстрілу.
Він повідомив, що зараз українські аграрії в цих регіонах не можуть повноцінно займатися виробництвом.
"Вирощування бобових на півдні зумовлене тим, що ці культури не потребують надмірної вологи та великої кількості опадів. Бобові добре ростуть і в посушливих умовах", - зазначив Хусейн Арслан.
Він також наголосив, що під час руху від південних регіонів до північних кількість опадів збільшується, тому фермери обирають інші культури, які звичні та більш затребувані в українському агросекторі.
"У зв'язку з глобальним потеплінням бобові культури стануть популярними і на сході України, адже вони є гарним рішенням за кліматичних змін. Вважаю, що Україна - це одна з небагатьох країн, якій підуть на користь кліматичні зміни", - вважає Арслан.
За його оцінкою, крім жовтого гороху, який вже поставляється на експорт, українські виробники мають потенціал для виходу на світові ринки з червоною і зеленою сочевицею, а також нутом. Він додав, що Україна здатна вирощувати якісний нут, проте його виробництво поки що залишається обмеженим.
Як раніше повідомляли Dengi.ua, у 2025 році українські аграрії зібрали 670 тис. тонн гороху на площі 275 тис. га.
Dengi.ua також писали про те, що за минулі 10 років середньорічна температура в Україні зросла на 2,2 градуса.


