На українському ринку сьогодні налічується понад 240 сортів картоплі. Близько третини з них - вітчизняної селекції, при цьому близько 75 сортів, тобто майже 80% української селекції, були розроблені в Інституті картоплярства Національної академії аграрних наук. Про це в інтерв'ю "Агробізнес сьогодні" розповів директор інституту Микола Фурдига, повідомляють Dengi.ua.

Читайте також: Білоруси змушені полювати за нормальною картоплею: що відбувається

Особливу увагу фахівці інституту приділяють виведенню ранньостиглих сортів, а також тих, що придатні для промислової переробки - на чіпси та крохмаль. Оскільки при виробництві крохмалю надається перевага сортам із високим рівнем сухих речовин - вмістом крохмалю від 20% і вище.

"Селекція картоплі не стоїть на місці - щороку ведуться роботи з удосконалення сортів, що відповідають сучасним вимогам аграріїв, переробних підприємств і споживачів. Сьогодні селекціонери працюють над створенням ранніх сортів, сортів, придатних для переробки, і з високим вмістом крохмалю", - підкреслив Микола Фурдига.

Він уточнив, що ранньостиглі різновиди дають змогу отримати врожай уже через 55-65 днів після появи сходів. Це особливо актуально для тих господарств, які прагнуть першими вийти на ринок із молодою картоплею.

"У свою чергу, індустрія переробки картоплі потребує сортів зі стабільними біохімічними показниками, низьким вмістом редукованих цукрів та гарною структурою м'якоті. Також слід враховувати і підвищені вимоги до розміру бульб та стійкості до механічних пошкоджень", - додав директор інституту НААН.

Раніше Dengi.ua повідомляли про те, що в результаті роботи вчених на полях НААН було виведено понад 100 сортів картоплі, що відрізняються високою врожайністю і стійкістю до хвороб.

Водночас, як писали Dengi.ua, в Україні скорочується кількість українських виробників насіннєвої картоплі, яка зменшилася з 30 у 2021 році до 19 - у 2024-му.