У липні 2025 року українські сировари зіткнулися з помітним падінням продажів своєї продукції на внутрішньому ринку. Головними причинами стали сезонне зниження попиту, високі ціни на товар і різке зростання імпорту з ЄС, зокрема з Польщі, де сир дешевшає на тлі ослаблення євро. Про це пишуть Dengi.ua з посиланням на Інфагро.

Читайте також: Молоко та молочні продукти на ринках України перевірятимуть по-новому

Зазначається, що обсяги реалізації сиру суттєво знизилися, а конкуренція з імпортом загострилася. Щоб утриматися на ринку, українські виробники були змушені масово запроваджувати знижки. Однак через подорожчання сировини така стратегія для деяких підприємств виявилася збитковою.

Ціни на сир в Україні залишалися стабільними понад пів року, але, враховуючи подорожчання сировини, виробники можуть почати зменшувати знижки.

"Слід зазначити, що підвищення ціни на сир було б помилкою, адже це лише підсилить позиції імпорту. Європейські експортери вже активно використовують слабкість українського ринку", - йдеться в повідомленні.

За попередніми оцінками, у липні в Україні обсяг виробництва напівтвердого та білого сирів скоротився до найнижчих показників за останні місяці.

При цьому ринок сирних продуктів (з рослинними жирами) демонструє зростання. Позиції російських постачальників на ринках Кавказу і Середньої Азії ослабли, а попит на український сирний продукт збільшився.

У серпні аналітики очікують зростання виробництва справжнього сиру для створення запасів на осінній період. Водночас через нестабільність на ринку сировини прогнозувати подальшу ситуацію складно.

Раніше ми писали, що останніми роками ціни на продовольчі товари в Україні зблизилися з рівнем цін у країнах Європейського Союзу.

Нагадаємо, в Україні в червні 2025 року середня роздрібна ціна охолодженої свинини становила 253,2 грн/кг, що майже на третину більше, ніж у 2024, коли кілограм коштував у середньому 191,9 грн. За останні три місяці вартість не опускалася нижче 250 грн/кг.