В Україні в червні 2025 року середня роздрібна ціна охолодженої свинини становила 253,2 грн/кг, що майже на третину більше, ніж у 2024, коли кілограм коштував у середньому 191,9 грн. За останні три місяці вартість не опускалася нижче 250 грн/кг. Про це повідомили експерти асоціації "Свинарі України" (АСУ), пишуть Dengi.ua.
Зазначається, що в січні-серпні 2024 року середня роздрібна ціна кілограма охолодженої свинини в національних мережах супермаркетів становила менш як 200 грн/кг і лише восени переступила цей ціновий поріг.
Як розповіли аналітики, торік вища пропозиція свинини на тлі зменшення ємності ринку свинини спричинила суттєве ослаблення цін на ринку живця свиней забійних кондицій. Зокрема, влітку 2024 року середньоринкова позначка коливалася в межах 52-60 грн/кг. Однак у першій половині 2025 літа показник коливався в межах 92,5-93,5 грн/кг, а із середини сезону демонструє подальше зростання.
"Такі зміни спричинило істотне скорочення внутрішнього виробництва свинини, яке, за попередніми оцінками, у січні-травні складає близько 11% сукупно та на понад 15% з боку промислових операторів, які забезпечують понад 55% пропозиції цього виду м'яса в країні", - йдеться в повідомленні.
В АСУ скорочення виробництва свинини пов'язують із помітним зменшенням поголів'я свиней. До згортання присадибного свинарства додалося і зменшення промислового поголів'я. Це є наслідком поєднання кількох чинників: війни, економічного тиску та епізоотичних загроз.
"Зростання цін як заготівельних, так і роздрібних відображає як загальне зменшення пропозиції свинини, так і сезонні його коливання. Зокрема, останніми тижнями окремі представники м'ясопереробки відгукуються про подальше зменшення наявних товарних партій свинини живою масою через зменшення кількості пропонованого живця та/чи середньої маси тварин", - пояснили аналітики.
Виробники зазначають, що через довший набір забійної кондиції за спекотних погодних умов змушені або зменшувати партії, або переносити їх реалізацію. Така ситуація є звичною сезонною зміною пропозиції, яка цьогоріч підсилила вже наявний брак живця на ринку, додали в АСУ.
Водночас ціни на свинину зараз "гіперкомпенсують те, що торік були нижчими на тлі безупинного здороження інших харчових продуктів".
За словами експертів, подорожчання торкнулося й інших видів м'яса. Наприклад, охолоджена курятина зросла в ціні майже на 30% порівняно з минулим роком. Куряче філе зараз коштує стільки ж, скільки деякі напівфабрикати зі свинини: лопатка, гуляш, стегно, грудинка тощо.
Раніше ми писали, що ринок сиру в Україні продовжує перебувати в застої. Висока вартість продукції не дає змоги вітчизняним виробникам відновити обсяги продажів, а сезонне зниження попиту в середині літа ще більше погіршує ситуацію.
Нагадаємо, за даними Державної митної служби, у січні-червні 2025 року Україна імпортувала 7,2 тис. тонн свинини, що в 4,5 раза більше, ніж за аналогічний період 2024 року.


