Цього тижня в Україні зафіксовано підвищення відпускних цін на ріпчасту цибулю. Частина врожаю овочів залишається в полях, а їхня якість поступово погіршується. Про це повідомляють аналітики проєкту EastFruit, передають Dengi.ua.
Так, на сьогодні українські виробники пропонують ріпчасту цибулю за ціною 7-13 грн/кг. Це в середньому на 12% дорожче, ніж наприкінці минулого робочого тижня.
За словами аналітиків, багато господарств змушені призупинити збирання врожаю ріпчастої цибулі через несприятливі погодні умови. У результаті істотно скоротилися обсяги пропозиції цієї продукції на ринку.
Читайте також: Їсти дорого: як змінилися ціни на продукти за роки великої війни
Крім того, фермери воліють закладати якісну цибулю на зберігання, продаючи лише невеликі обсяги. Це також знижує кількість товару на ринку і підштовхує ціни вгору.
Незважаючи на зростання вартості, середня ціна на цибулю все ще на 21% нижча, ніж у цей самий період минулого року.
Нагадаємо, у вересні 2025 року споживчі ціни на продукти харчування в Україні знизилися порівняно з попереднім місяцем на 0,9%. Однак загальний рівень інфляції все ж таки становив 0,3%, тоді як у серпні було зафіксовано дефляцію на рівні -0,2%.
Раніше ми писали, що українські виробники продовжують активно підвищувати відпускні ціни на помідори. Експерти пояснюють подорожчання скороченням обсягів пропозиції через сезонні чинники, при цьому попит на тепличні овочі залишається стабільно високим.