У передноворічний період українцям слід особливо уважно ставитися до вибору ікри та не гнатися за надто низькою ціною. Про це "Українському радіо" розповів генеральний директор Асоціації українських імпортерів риби та морепродуктів Дмитро Загуменний, передають Dengi.ua.

За його словами, справжня ікра потрапляє в Україну в замороженому вигляді, а в продажі може бути як замороженою, так і дефростованою, готовою до споживання. Водночас на ринку з'являється чимало імітації та фальсифікату, які пропонують під виглядом справжньої ікри за привабливими цінами.

"Є недобросовісні продавці, які намагаються ошукати споживача і пропонують йому імітацію ікри або фальсифікат під виглядом справжньої ікри. І якраз у грудні, перед новорічними святами, розуміючи, що споживач хоче себе порадувати, вони пропонують начебто за дуже "привабливими" цінами ікру. Але це несправжня ікра насправді. Є різні методики її виготовлення, вони навіть час від часу начебто намагаються їх удосконалювати, але це не ікра за своїми характеристиками", - розповів експерт.

Загуменний рекомендує купувати продукт або в спеціалізованих рибних магазинах, або в торговельних мережах, де реалізується справжня ікра.

"Вона до нас їде, зокрема, зі Сполучених Штатів, з Аляски, або з Канади, якщо ми говоримо про ікру диких риб, зокрема, горбуші, кити. Або, наприклад, та ж ікра форелі, яка теж до нас приїжджає з Данії, Фінляндії, Норвегії", - сказав він.

Головна порада, яку дає фахівець: вибираючи ікру до свят, не варто гнатися за дуже низькою вартістю.

Читайте також: Скільки коштує якісна риб'яча ікра та як не купити підробку: порада експерта

Він додав, що ікра завжди була відносно дорогим продуктом і не дешевшає з часом, тож надто низька ціна має насторожити покупців.

Раніше ми писали, що науковці Інституту аграрної економіки підрахували вартість традиційного різдвяного столу-2025. За їхніми даними, приготування 12 класичних страв українській сім'ї обійдеться в середньому в 1374 грн, що майже дорівнює минулорічному показнику (1365 грн).

Нагадаємо, новорічне меню з традиційних страв (салати, м'ясні та рибні продукти, овочі, фрукти, хлібобулочні та кондитерські вироби, напої тощо) для середньостатистичної української сім'ї з чотирьох осіб обійдеться в 3980 грн, що на 10,7% дорожче, ніж торік.