Коли немає світла, важливо правильно зберігати продукти, щоб уникнути харчових отруєнь та зменшити втрати їжі. У Центрі громадського здоров'я дали основні рекомендації щодо організації харчування та зберігання їжі під час відключення холодильника. Про це пишуть Dengi.ua.

Холодильник не працює

У холодильній камері продукти залишаються безпечними до 4 годин, у повній морозилці - 48 годин, у напівпорожній морозилці - 24 години.

Щоб зберегти продукти довше 4 годин:

  • помістіть у холодильну камеру акумулятори холоду, пляшки з замороженою водою, підготовлені заздалегідь, не забудьте перезаморозити їх, коли відновиться електропостачання;
  • не відкривайте холодильник зайвий раз - для якісного зберігання продуктів температура в холодильнику має бути +4℃ або нижче, у морозильній камері - не вище -4℃.

Як перевіряти свіжість продуктів

Якщо сумніваєтеся у свіжості їжі, просто викиньте її. Ніколи не куштуйте сумнівні страви, щоб перевірити їхню безпечність.

Читайте також: Згорить техніка і навіть будинок: що не можна підключати до генератора

Також дотримуйтесь таких порад:

  • викидайте будь-яку їжу з незвичним запахом, кольором чи текстурою; 
  • якщо на продуктах у морозилці все ще є кристали льоду, їх можна продовжувати зберігати в замороженому вигляді, коли відновиться електропостачання; 
  • якщо в холодильнику продукти мають температуру +4℃ або нижче, їх можна споживати. 

Зберігання без холодильника

Слід зробити запас харчових продуктів, які не потребують особливих умов зберігання (хлібобулочні вироби, консерви, сезонні фрукти та овочі, сухофрукти тощо). Обирайте продукти з малим вмістом солі та цукру: солі має бути менше 1 г, а цукру - менше 10 г на 100 г продукту.

Крім того:

  • готуйте порціями на один-два рази, щоб не зберігати страви тривалий час; 
  • купуючи харчі, віддавайте перевагу тим, що найменше втрачають якість без холодильника (яйця, молоко тривалого зберігання в тетрапаках тощо); 
  • за морозної погоди охолоджені продукти також можна зберігати на балконі чи веранді; 
  • регулярно перевіряйте, чи не сплив термін придатності харчових продуктів, особливо тих, що мають короткий строк зберігання. Прострочене краще не вживати, навіть якщо воно пахне й виглядає нормально, оскільки в таких продуктах уже можуть непомітно розмножуватися небезпечні мікроорганізми. 

Раніше ми писали, що в періоди відключень електроенергії генератори знову стають справжнім порятунком для домогосподарств і бізнесу. Але щоб техніка допомагала, а не створювала загрози, необхідно суворо дотримуватися правил безпечної експлуатації.

Нагадаємо, російські обстріли енергооб'єктів в Україні можуть спричинити серйозні перебої з електропостачанням. Громадянам потрібно бути готовими до зростання цін на продукти, якщо ситуація зі світлом погіршиться.