Коли немає світла, важливо правильно зберігати продукти, щоб уникнути харчових отруєнь та зменшити втрати їжі. У Центрі громадського здоров'я дали основні рекомендації щодо організації харчування та зберігання їжі під час відключення холодильника. Про це пишуть Dengi.ua.
Холодильник не працює
У холодильній камері продукти залишаються безпечними до 4 годин, у повній морозилці - 48 годин, у напівпорожній морозилці - 24 години.
Щоб зберегти продукти довше 4 годин:
- помістіть у холодильну камеру акумулятори холоду, пляшки з замороженою водою, підготовлені заздалегідь, не забудьте перезаморозити їх, коли відновиться електропостачання;
- не відкривайте холодильник зайвий раз - для якісного зберігання продуктів температура в холодильнику має бути +4℃ або нижче, у морозильній камері - не вище -4℃.
Як перевіряти свіжість продуктів
Якщо сумніваєтеся у свіжості їжі, просто викиньте її. Ніколи не куштуйте сумнівні страви, щоб перевірити їхню безпечність.
Читайте також: Згорить техніка і навіть будинок: що не можна підключати до генератора
Також дотримуйтесь таких порад:
- викидайте будь-яку їжу з незвичним запахом, кольором чи текстурою;
- якщо на продуктах у морозилці все ще є кристали льоду, їх можна продовжувати зберігати в замороженому вигляді, коли відновиться електропостачання;
- якщо в холодильнику продукти мають температуру +4℃ або нижче, їх можна споживати.
Зберігання без холодильника
Слід зробити запас харчових продуктів, які не потребують особливих умов зберігання (хлібобулочні вироби, консерви, сезонні фрукти та овочі, сухофрукти тощо). Обирайте продукти з малим вмістом солі та цукру: солі має бути менше 1 г, а цукру - менше 10 г на 100 г продукту.
Крім того:
- готуйте порціями на один-два рази, щоб не зберігати страви тривалий час;
- купуючи харчі, віддавайте перевагу тим, що найменше втрачають якість без холодильника (яйця, молоко тривалого зберігання в тетрапаках тощо);
- за морозної погоди охолоджені продукти також можна зберігати на балконі чи веранді;
- регулярно перевіряйте, чи не сплив термін придатності харчових продуктів, особливо тих, що мають короткий строк зберігання. Прострочене краще не вживати, навіть якщо воно пахне й виглядає нормально, оскільки в таких продуктах уже можуть непомітно розмножуватися небезпечні мікроорганізми.
Раніше ми писали, що в періоди відключень електроенергії генератори знову стають справжнім порятунком для домогосподарств і бізнесу. Але щоб техніка допомагала, а не створювала загрози, необхідно суворо дотримуватися правил безпечної експлуатації.
Нагадаємо, російські обстріли енергооб'єктів в Україні можуть спричинити серйозні перебої з електропостачанням. Громадянам потрібно бути готовими до зростання цін на продукти, якщо ситуація зі світлом погіршиться.