Щоб уникнути харчових отруєнь під час свят, українцям радять купувати продукти тільки в перевірених магазинах, а не на стихійних ринках. Потрібно ретельно мити овочі та фрукти й відокремлювати сирі продукти від готових. У разі виявлення перших ознак кишкового захворювання необхідно звернутися до лікарні. Про це пишуть Dengi.ua з посиланням на пресслужбу Головного управління Держпродспоживслужби в Івано-Франківській області.

Так, напередодні різдвяно-новорічних свят фахівці рекомендують:

  • якщо електроенергію відключили, необхідно дверцята холодильника та морозильної камери тримати закритими, адже продукти при цьому залишаються безпечними до 4-х годин у холодильнику та 48 годин у морозильній камері.
  • уважно перевіряйте терміни придатності харчових продуктів, зовнішній вигляд та цілісність їхнього пакування;
  • вимагайте в продавця документ, що засвідчує безпечність та якість харчових продуктів;
  • купуйте харчові продукти в перевірених торгівельних мережах, спеціалізованих магазинах, продовольчих ринках, на яких проводиться ветеринарно-санітарна експертиза харчових продуктів;
  • уникайте придбання харчових продуктів чи продовольчої сировини на стихійних ринках;
  • дотримуйтесь усіх правил зберігання харчових продуктів (уникайте сусідства сирих продуктів та готових страв у холодильнику);
  • ретельно дотримуйтесь правил особистої гігієни, санітарних норм та технології приготування їжі;
  • при приготуванні сирого та вареного м'яса, риби чи овочів використовуйте окремі розроблювальні дошки та ножі;
  • при приготуванні страв з м'яса, риби та фаршу дотримуйтесь температурних режимів запікання в духових шафах;
  • сирі продукти, свіжі овочі та фрукти ретельно промивайте під проточною водою;
  • молоко слід вживати тільки кип'яченим, непастеризований сир використовуйте тільки після термічної обробки;
  • салати слід заправляти безпосередньо перед подачею до святкового столу, заправлені салати зберігати не довше двох годин при кімнатній температурі;
  • кондитерські вироби з кремом зберігайте при температурі від 2-х до 6-ти градусів до 36 годин, а з заварним кремом - не більше 6 годин;
  • страви, які залишилися після святкового столу не залишайте для споживання на наступні дні.

"Якщо ви вирішили святкувати не вдома, то вибирайте тільки перевірені ресторани чи інші заклади харчування з позитивними відгуками. Пам'ятайте, що харчові отруєння завжди легше попередити, ніж їх лікувати.", - ідеться в повідомленні.

У разі виявлення перших ознак кишкового захворювання необхідно негайно звернутися до найближчого лікувального закладу, адже самолікування небезпечне для здоров'я, додали у відомстві.

Читайте також: Холодильник не працює: як зберегти продукти під час відключення світла

Раніше ми писали, що в передноворічний період українцям слід особливо уважно ставитися до вибору ікри і не гнатися за надто низькою ціною.

Нагадаємо, новорічне меню з традиційних страв (салати, м'ясні та рибні продукти, овочі, фрукти, хлібобулочні та кондитерські вироби, напої тощо) для середньостатистичної української сім'ї з чотирьох осіб обійдеться в 3980 грн, що на 10,7% дорожче, ніж торік.