Олександр Крамаренко: Федеральна резервна система США підняла ставки та попередила про гальмування економіки – як це вплине на всіх нас?

ФРС США підвищила базову відсоткову ставку на 0,75 відсоткових пункти і одночасно її лідер попередив про можливе гальмування економічного зростання. Це опосередковано вплине і на нас. Але значно менше, ніж могло б.
Олександр Крамаренко: Федеральна резервна система США підняла ставки та попередила про  гальмування економіки – як це вплине на всіх нас?
Головний редактор журналу Деньги.ua Олександр Крамаренко / dengi.ua

Що, взагалі, відбувається? Якщо дуже стисло:

А) розвинені країни під час гострого періоду боротьби з хворобою сторіччя надрукували у 2020 році гору грошей в якості заходів проти гальмування власних економік;

Б) надруковані гроші призвели до прискорення інфляції – швидкими темпами почали дорожчати енергоресурси та продовольство, ми це бачили у 2021 році;

В) одночасно, влітку 2021 року ЕС і деякі інші країни посилили програми «зеленого переходу», тобто відмови від викопного палива. З цієї причини отримали зростання цін на енергоресурси з кінця літа 2021 року – внаслідок цього прискорилась інфляція рівно 12 місяців тому;

Читайте також:

Г) воєнні дії, які повномасштабно розгорнула Росія в Україні, призвели до подальшого подорожчання енергоресурсів з весни 2022 року. Внаслідок цього прискорилась інфляція з початку літа 2022 року.

Д) з березня 2022 року ФРС США почала збільшувати крок за кроком базову ставку. Підвищення 21 вересня – третє поспіль. І, ймовірно, будуть ще. Одночасно із підвищенням у вересні голова ФРС Джером Пауелл оголосив, що він не відкидає можливість рецесії в США. А рецесія, як її визначає уряд США, це не тільки спад ВВП, а ще й певний рівень безробіття, стан промисловості і закупівель у приватному секторі. Взагалі, визначення про те, чи перебувають США в рецесії надає Національне бюро економічних досліджень – NBER, незалежна організація;

Е) Рада керуючих Європейського центробанку(ЄЦБ) з 14 вересня 2022 року підвищила три ключові процентні ставки ЄЦБ на 0,75 відсоткових пунктів(зокрема, процентна ставка за основними операціями рефінансування - до 1,25%). Це вдруге за поточний рік – було підвищення в липні на 0,5 відсоткових пункти. За попередньою оцінкою Євростату, інфляція в серпні досягла 9,1% річних в євро, за підсумками року очікується вповільнення до 8,1%.

Є) ми знаходимось тут;

Читайте також:

Ж) ймовірні дії уряду та ФРС США для протидії рецесії(тобто, протидія гальмуванню економіки США) у вигляді: зниження податків, продажу нафти та нафтопродуктів з державних резервів, запровадження державних програм будівництва та соціальних програм, можливо навіть припинення кроків по збільшенню базової ставки ФРС, хоча мало ймовірно(дивись нижче). Так само ймовірні схожі дії урядів країн ЄС та Євросоюзу в цілому – в тій частині, яка їм доступна. Хоча, той же Пауелл казав на поточному тижні, що ФРС ще може і у майбутньому вдатись до більш жорсткої монетарної політики заради боротьби з інфляцією, тобто – до подальшого збільшення базової ставки(зараз її діапазон від 3 до 3,25% річних при інфляції 8,3% річних за підсумками серпня та 8,5% за підсумками липня).

З) Зараз є свіжий оприлюднений прогноз (так звана «точкова діаграма» від чиновників ФРС), згідно з яким базова ставка підніметься до 4,4% до кінця 2022 року, а у 2023 році досягне піку в 4,6%. І зниження отримаємо аж у 2024 році.

Читайте також:

І ЯК ЦЕ ВПЛИНЕ НА УКРАЇНУ?

  1. Якби в нас зберігалися можливості і потреби у залученні зовнішнього фінансування на відкритому ринку, тобто кредитів та розміщення облігацій зовнішньої позики, то наслідки підвищення ставок ФРС та ЄЦБ були б доволі погані. Тому що на ці ставки орієнтується вартість залучень у приватних кредиторів та інвесторів. Тобто чим вище базові ставки ФРС та ЄЦБ, тим дорожче зовнішні запозичення – і більші витрати держбюджету на обслуговування тих запозичень. Але зараз зовнішнє фінансування йде по міждержавних угодах та угодах з міжнародними фінансовими організаціями(МВФ, Світовий банк, інші). Тому впливу реально немає.
  2. Залучення кредитів українськими приватними компаніями та банками? На жаль, воно заблоковане – з причини війни. І вага цього чинника значно більша, ніж вартість грошей, яку встановлюють ФРС та ЄЦБ.
  3. Інфляція в доларах та євро – за рахунок дій ФРС та ЄЦБ варто сподіватись на те, що темпи зростання цін в американській та європейській валютах уповільняться. І це дуже добра новина, бо з поточних наших відсотків зростання цін щонайменше третина припадає на ту частку, за яку відповідальні світові ціни(на енергоносії, зокрема). А світові ціни рахуються саме в доларах та євро. Тобто успіхи у боротьбі із доларовою та євро-інфляцією позитивно позначаться і на цінах в гривні.
  4. Оголошення про ризики рецесії в США є потужним сигналом для ринків енергоносіїв - нафти, перш за все. І це на фоні уповільнення економіки КНР. Тож ми можемо сподіватись на здешевлення енергоносіїв, які Україна імпортує і яких ми потребуємо не тільки для економіки як такої, а ще й для ЗСУ. І, звісно, зниження світових цін на нафту та інші енергоносії призведе до падіння доходів РФ від їх експорту. Що край потрібно для зниження спроможності РФ фінансувати війну.

З найголовнішого – все.



ТОП-Новини

x
Для зручності користування сайтом використовуються куки. Докладніше...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознайомлений(а) / OK