Шахрайство під час війни: У НБУ назвали поширені схеми аферистів

У випадках ймовірного шахрайства потрібно повідомляти Кіберполіцію за адресою: [email protected].
Шахрайство під час війни: У НБУ назвали поширені схеми аферистів
Иллюстративное фото / depositphotos.com

Незважаючи на війну та тяжке становище в країні, аферисти не перестали обманювати українців. Ба більше, вони вигадують нові схеми шахрайства, щоб отримати кошти людей.

Про це розповіла начальниця управління зі зв'язків із громадськістю та фінансовою поінформованістю департаменту комунікацій НБУ Леся Войтицька, пише The Page.

Читайте також:

Поширені сценарії шахрайства:

  • Евакуаційні перевезення громадян. Під виглядом евакуаційних перевезень громадян шахраї просять передоплату на карту, проте взяті на себе зобов'язання не виконують і просто зникають.
  • Фейкові оголошення про оренду житла. Шахраї публікують фейкові оголошення про готовність здати в оренду переселенцям квартири в безпечних регіонах та просять внести передоплату на картку, а після отримання коштів відключають відповідний номер.
  • Фейковий збір коштів на допомогу. Шахраї роблять фейкові оголошення щодо збору грошей на лікування дітей, які нібито постраждали від військової агресії. Є випадки, коли шахраї знаходять фото постраждалих людей в інтернеті та збирають гроші на допомогу "постраждалим".
  • Фейкові розсилки від імені Національного банку України. Шахраї здійснюють розсилку електронних листів, у яких нібито від імені Національного банку українців просять переказати кошти на допомогу ЗСУ. Для переказу коштів вказано посилання на криптогаманець.
  • Фейкові SMS-розсилки щодо грошової допомоги в рамках "єПідтримки". Шахраї розсилають SMS-повідомлення про грошову допомогу з текстом: "Vam narahovano Groshova dopomoga PB24 6500. Zarahuvatu…", і далі йде посилання.
  • Злом сторінки в соціальних мережах. Шахраї зламують сторінки в соціальних мережах, наприклад, у Facebook. Аферисти роблять публікацію на сторінці її власника та від його імені просять фінансову допомогу на купівлю амуніції у зв'язку з відбуттям на фронт.
  • Фейкові оголошення про продаж військової амуніції. Є випадки, коли шахраї розміщують в інтернеті оголошення про продаж бронежилетів та інших товарів для військових. Отримавши передоплату, аферисти зникають.
  • Продаж товарів, що не існують, в інтернеті. Під маскою продавців шахраї "продають" товари, на які зараз є великий попит і яких не вистачає на полицях магазинів. Зокрема серед таких товарів є корм для тварин.

Читайте також:

У випадках ймовірного шахрайства потрібно повідомляти Кіберполіцію за адресою: [email protected].

Раніше ми писали, що в Україні з'явилася нова шахрайська схема. Зловмисники намагаються викрасти дані платіжних карток, використовуючи тематику грошової допомоги від ООН.



ТОП-Новини

x
Для зручності користування сайтом використовуються куки. Докладніше...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознайомлений(а) / OK