Заміна старих ламп на енергозберігаючі: Коли в Україні запустять програму

Програма реалізовуватиметься через Укрпошту, а її механізм максимально спростять.
Заміна старих ламп на енергозберігаючі: Коли в Україні запустять програму
Ілюстративне фото / depositphotos.com

Із січня 2023 року кожен повнолітній громадянин України зможе безкоштовно отримати 5 світлодіодних ламп на заміну старих ламп розжарювання. Про це повідомила перший віцепрем'єр-міністр - міністр економіки Юлія Свириденко.

За її словами, так українці зможуть зробити свій внесок у допомогу енергетикам щодо балансування електросистеми України.

Читайте також:

"Щоб знизити навантаження на енергетичну інфраструктуру, нам доводиться впроваджувати різні, в тому числі нетрадиційні, заходи з енергоефективності. Проста заміна старих лампочок на нові LED-лампи може зекономити країні в пікові години до 1,5 гігавата електроенергії. Це дуже суттєва економія. Для порівняння: заміна 50 млн LED-лампочок розвантажить роботу цілого реактору атомної електростанції", - підкреслила Свириденко.

Вона зазначила, що заміну 30 млн лампочок профінансує ЄС. Уряд України працює над тим, щоб усі процедури з боку ЄС було завершено до кінця року, і вже в січні програма стартувала.

Читайте також:

Вона реалізовуватиметься через Укрпошту, а її механізм максимально спростять. Щоб скористатися програмою, потрібно лише попередньо залишити заявку, прийти у відділення Укрпошти та обміняти 5 ламп старого зразка на 5 нових світлодіодних.

"Ми зробимо програму достатньо довгою для того, щоб усі громадяни України, які мають бажання замінити лампочки, могли скористатися цією можливістю", - додала міністр.

Раніше ми писали, що 21 грудня в енергосистемі зберігаються значний дефіцит потужності, а також обмеження, спричинені пошкодженнями магістральних мереж систематичними ракетними та безпілотними атаками.



ТОП-Новини

x
Для зручності користування сайтом використовуються куки. Докладніше...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознайомлений(а) / OK