Як українцям отримати посвідчення водія вперше - МВС

Охочим стати водієм й отримати посвідчення водія спочатку треба пройти теоретичний курс навчання в автошколі та успішно скласти тестування.
Як українцям отримати посвідчення водія вперше - МВС
Ілюстративне фото / depositphotos.com

З 24 липня 2022 в Україні впроваджені нові правила отримання посвідчення водія. Теоретичну та практичну частини підготовки водіїв було розмежовано, що передбачено постановою Кабінету Міністрів. Про це повідомили в МВС.

Читайте також:

Уточнюється, що охочим стати водієм і отримати посвідчення водія спочатку варто пройти теоретичний курс навчання в автошколі та успішно скласти тестування в сервісному центрі МВС.

Далі кандидат у водії має звернутися до автошколи для проходження практичного курсу. Після закінчення навчання в автошколі обов'язково потрібно скласти внутрішній практичний іспит та звернутися до сервісного центру МВС, де скласти іспит із практичних навичок керування транспортним засобом. Унаслідок успішного складання іспиту особа отримує своє перше посвідчення водія.

"Кандидат у водії отримує перше посвідчення водія на два роки. І якщо в нього не більше двох правопорушень у сфері дорожнього руху, то по закінченню терміну дії посвідчення водія обмінює його на постійне, терміном на 30 років", - підкреслив начальник Головного сервісного центру МВС Микола Рудик.

Читайте також:

За його словами, якщо в особи три й більше правопорушень, то обмін посвідчення водія на постійне відбувається лише після складання теоретичного та практичного іспитів у сервісному центрі МВС. 

Якщо протягом двох років були порушення за ст. 130 Кодексу України про адміністративні правопорушення, то доведеться не лише складати іспити в сервісному центрі МВС, а й додатково проходити повторне навчання в автошколі. Таке посвідчення водія знову видається на 2 роки. 

"Якщо водій за ці два роки буде дотримуватися правил дорожнього руху, то обмінює посвідчення водія по спрощеній процедурі. Також ця послуга доступна й онлайн в Електронному кабінеті водія. Громадяни можуть обрати зручний спосіб отримання документу або в сервісному центрі МВС, або з доставкою до відділення Укрпошти", - розповів Рудик.

Читайте також:

Він також звернув увагу, що в мережі дуже багато шахрайських сайтів, схожих на офіційний вебсайт Головного сервісного центру МВС. Зловмисники пропонують незаконним шляхом та в стислі терміни отримати вперше посвідчення водія без навчання в автошколі та складання іспитів у сервісному центрі МВС. Аферисти за гроші пропонують підробку, а не справжній документ.

"Бувають випадки, коли особи звертаються до сервісних центрів МВС, аби обміняти куплені в інтернеті посвідчення водія. За перевіркою по реєстрам виявляється, що документ виданий на іншого водія. Усі ці випадки ми одразу передаємо до Національної поліції України, унаслідок особа вже має проблеми з правоохоронними органами", - додав Рудик.

Раніше ми писали, що з 3 березня українці можуть обміняти національне посвідчення водія в турецькому місті Стамбул.



ТОП-Новини

x
Для зручності користування сайтом використовуються куки. Докладніше...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознайомлений(а) / OK