Чи передаються в спадок соціальні страхові виплати: відповідь ПФУ

До складу спадщини входять права та обов'язки, що належали померлій особі на момент відкриття спадщини і які не припинилися внаслідок її смерті.
Чи передаються в спадок соціальні страхові виплати: відповідь ПФУ
Ілюстративне фото / depositphotos.com

У Пенсійному фонді пояснили, чи можуть українці отримати в спадок соціальні страхові виплати. Інформація оприлюднена на сайті ПФУ.

Відповідно до Цивільного кодексу України спадкування - це перехід прав та обов'язків (спадщини) від людини, яка померла (спадкодавця), до інших осіб (спадкоємців).

Читайте також:

У відомстві розповіли, що до складу спадщини входять права та обов'язки, що належали померлій особі на момент відкриття спадщини і які не припинилися внаслідок її смерті. Права та обов'язки, нерозривно пов'язані безпосередньо з особою спадкодавця, зокрема, право на відшкодування шкоди, завданої каліцтвом або іншим ушкодженням здоров'я, до складу спадщини не входять.

"Тобто спадкоємці померлої людини можуть отримати лише ті страхові виплати у зв'язку з тимчасовою непрацездатністю, каліцтвом або іншим ушкодженням здоров'я, які належали застрахованій особі та не були одержані нею за життя. Саме такі виплати передаються членам сім'ї постраждалого, а в разі їхньої відсутності входять до складу спадщини", - йдеться в повідомленні.

Читайте також:

При цьому до складу спадщини можуть включатися й суми страхових виплат, що не були своєчасно виплачені постраждалій людині з вини уповноваженого органу управління або його територіальних органів.

Раніше ми писали, що з 1 березня 2023 року в Україні відбулася індексація щомісячних страхових виплат потерпілим від нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання, які спричинили втрату працездатності, та особам, які мають право на страхові виплати в разі смерті потерпілого.



ТОП-Новини

x
Для зручності користування сайтом використовуються куки. Докладніше...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознайомлений(а) / OK