Шахрайство в умовах надзвичайної ситуації: як не стати жертвою аферистів

Як не потрапити в пастку шахраїв під час надзвичайної ситуації.
Шахрайство в умовах надзвичайної ситуації: як не стати жертвою аферистів
Ілюстративне фото / depositphotos.com

Шахраї постійно адаптують свої схеми, орієнтуючись під запити та потреби суспільства. В умовах надзвичайних ситуацій вони можуть скористатися розгубленістю та вразливістю громадян для власного збагачення. Як не потрапити на гачок аферистів, розповіли в Національній поліції.

Читайте також:

Зазначається, що зловмисники можуть використовувати схеми з надання в оренду неіснуючого житла або пропонувати псевдоевакуаційні перевезення. У таких випадках вони просять передплату за послуги, а потім просто зникають.

Крім того, аферисти можуть пропонувати оформлення фейкових соціальних виплат для потерпілих. Для цього вони розповсюджують посилання на фішингові сайти. На таких ресурсах громадянам пропонують вказати дані банківських карток нібито для зарахування грошей. Зібравши необхідні відомості, зловмисники привласнюють гроші з рахунків потерпілих.

Читайте також:

"Фейкові грошові збори - ще один ймовірний сценарій шахрайства. Зловмисники можуть видавати себе за благодійників, які збирають гроші на потреби потерпілих, однак насправді витрачати їх на власні потреби", - йдеться в повідомленні.

Кіберполіція рекомендує українцям дотримуватись наступних рекомендацій:

  • отримуйте інформацію лише з офіційних джерел. Офіційні сторінки державних органів, благодійних організацій, банківських структур у месенджерах та соціальних мережах мають бути верифікованими (містити позначку "галочку");
  • не переходьте за сумнівними гіперпосиланнями, адже за ними може ховатися фішинговий ресурс. Ніколи не вводьте конфіденційні дані, зокрема дані банківських карток, на підозрілих сайтах;
  • надайте перевагу післяплаті;
  • якщо бажаєте задонатити, переказуйте гроші на рахунки офіційних фондів або відомих громадських активістів;
  • не повідомляйте нікому дані банківської картки, особливо CVV-код, термін дії картки, одноразові паролі з SMS, дані авторизації в онлайн-банкінгу.

Читайте також:

Також слід пам'ятати, що евакуацію з затоплених районів здійснюють представники місцевої влади, працівники поліції та ДСНС.

Раніше ми писали, що вночі 6 червня 2023 року російські окупанти підірвали греблю Каховської ГЕС.



ТОП-Новини

x
Для зручності користування сайтом використовуються куки. Докладніше...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознайомлений(а) / OK