Оплата за світло: чому важливо вчасно передавати показання лічильника

Як відбувається нарахування за спожиту електроенергію, якщо вчасно не передавати показання лічильника.
Оплата за світло: чому важливо вчасно передавати показання лічильника
Ілюстративне фото / depositphotos.com

Якщо споживач не передає показання електролічильника у встановлені терміни, нарахування за спожиту електроенергію відбувається за середньодобовим споживанням. Про це повідомляє YASNO.

Читайте також:

Щоб отримувати рахунки за фактично спожиту електроенергію, українці мають передавати показання лічильника за два дні до кінця місяця та по третє число наступного. 

"Якщо клієнти не передають показання вчасно, то обсяг споживання розраховується за середньодобовим споживанням. Згідно з Кодексом комерційного обліку розрахунок середньодобового споживання виконується на основі обсягів аналогічного місяця попереднього року", - йдеться в повідомленні.

Читайте також:

Зазначається, що рахунок за електроенергію виставляється за календарний місяць.

Як розраховується обсяг за середньодобовим споживанням

Як розповіли в компанії, для цього оператор системи розподілу бере обсяг, який клієнт спожив цього ж місяця минулого року. Ділить його на кількість днів у місяці, потім множить на кількість днів, обсяг яких невідомий, й отриманий результат множить на коефіцієнт приросту/зниження споживання електроенергії (цифра змінна).

Читайте також:

Далі сумує обсяг, отриманий від клієнта, та обсяг, розрахований "по середньому", й отримує обсяг спожитої електроенергії клієнтом у певному місяці. Потім оператор системи розподілу передає розрахований обсяг постачальнику. 

Як розраховується сума до сплати

Постачальник отриманий обсяг множить на тариф. У наступному місяці після передачі показань здійснюється автоматичний перерахунок. 

yasno.com.ua

Раніше ми писали, що в Україні встановили фіксовану ціну на електроенергію для побутових споживачів. З 1 червня 2023 року тариф становить 2,64 грн/кВт-год замість 1,44 грн/кВт-год, а середня сума в платіжці зросте приблизно на 250 грн.



ТОП-Новини

x
Для зручності користування сайтом використовуються куки. Докладніше...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознайомлений(а) / OK