Виплати та відпустки для військових в Україні: які законодавчі зміни набули чинності

Які зміни про відпустки та виплати для військових уже набули чинності.
Виплати та відпустки для військових в Україні: які законодавчі зміни набули чинності
Які зміни про відпустки та виплати для військових уже набули чинності / Getty Images

30 червня 2023 року в Україні набув чинності закон №3161-IX про зміни до законодавства щодо проходження військової служби під час дії воєнного стану. Про основні новації розповів начальник управління кадрового менеджменту Адміністрації Державної прикордонної служби, бригадний генерал Олексій Харченко.

Читайте також:

Так, згідно з законом термін, на який військовослужбовець може йти у відпустку, збільшено до 30 діб на рік. Відпустка надаватиметься частинами, не більше 15 календарних днів. Мінімальної тривалості відпустки не встановлено. Крім зазначених 30 діб, військовим також може надаватися відпустка за сімейними обставинами терміном до 10 днів.

Військовослужбовцям строкової військової служби також надається відпустка до 30 діб на рік.

Читайте також:

За словами Харченка, ці відпустки надаються за умови одночасної відсутності не більше 30% загальної чисельності військовослужбовців певної категорії відповідного підрозділу.

У цьому документі передбачена канікулярна відпустка курсантам вищих навчальних закладів: зимова тривалістю не більше 10 календарних днів, літня - не більше 20 календарних днів.

Читайте також:

Згідно з новим законодавством не використана відпустка в поточному році не переноситься на наступний рік. При цьому за не використану відпустку передбачено нарахування компенсації при звільненні з військової служби.

Харченко зазначив, що однією з новацій законодавства є запровадження нового виду відпустки - для лікування у зв'язку з пораненням. Тривалість такої відпустки визначається характером поранення (контузії, травми або каліцтва).

Читайте також:

Законом також визначено розміри додаткових виплат військовослужбовцям:

  • по 100 000 грн - пораненим, які перебувають на лікуванні, полоненим, безвісно відсутнім, інтернованим, загиблим;
  • від 30 000 до 100 000 грн - військовослужбовцям, які беруть безпосередню участь у бойових діях та виконують інші визначені завдання;
  • 6000 грн - військовослужбовцям строкової військової служби;
  • 2350 грн - курсантам.

"Законом визначено, що поранені військовослужбовці, визнані непридатними до військової служби й зараховані в розпорядження відповідних командирів, отримуватимуть два місяці виплати за останньою займаною посадою, з 3-го місяця до завершення дії розпорядження додаткову виплату 20 100 грн", - повідомив бригадний генерал.

Читайте також:

Ще одним нововведенням є те, що військовослужбовці строкової військової служби, строк військової служби яких закінчився під час дії воєнного стану, військову службу яких продовжено понад встановлені строки та які під час дії воєнного стану вислужили не менше 6 місяців, за їхнім власним бажанням можуть бути переведені в категорію мобілізованих. Ця норма набуває чинності з 1 серпня 2023 року.

Раніше ми писали, що Україна планує сформувати професійну армію. Після війни призову в нинішньому вигляді не буде.



ТОП-Новини

x
Для зручності користування сайтом використовуються куки. Докладніше...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознайомлений(а) / OK