Допомогу отримуватимуть не всі: Кабмін змінив порядок виплат для ВПО

Ті, кому допомогу вже призначено, отримуватимуть виплати до кінця січня 2024 року.
Допомогу отримуватимуть не всі: Кабмін змінив порядок виплат для ВПО
Ілюстративне фото / depositphotos.com

11 липня Кабінет Міністрів ухвалив постанову "Деякі питання підтримки внутрішньо переміщених осіб", яка вносить зміни до порядку призначення виплат на проживання для ВПО. Про це повідомили в Мінсоцполітики.

Читайте також:

Так, для всіх внутрішньо переміщених осіб, які отримують допомогу зараз, з 1 серпня 2023 року буде автоматично продовжено виплату допомоги ще на 6 місяців, до кінця січня 2024 року.  Допомога продовжується для всіх ВПО, які проживають в Україні.

"Звертаємо увагу, що громадянам для продовження виплат ніяких додаткових дій вчиняти не потрібно, виплати продовжуватимуться автоматично", - йдеться в повідомленні.

Читайте також:

Для внутрішньо переміщених осіб, які вперше звернуться за отриманням допомоги після 1 серпня 2023 року, допомога призначається на строк у 6 місяців.

Починаючи з 1 серпня 2023 року, виплати припиняються тим, хто:

  • перебуває за кордоном понад 30 календарних днів поспіль;
  • повернувся до покинутого місця проживання;
  • відбуває покарання в місцях позбавлення волі;
  • був засуджений за колабораціонізм.

Читайте також:

З 1 вересня допомога продовжується для тих громадян, чий майновий стан потребує такої підтримки, і не продовжується для громадян, чий майновий стан дозволяє здійснювати суттєві витрати без допомоги держави.

Починаючи з 1 вересня 2023 року, виплату буде припинено тим ВПО, які з моменту ухвалення цієї постанови:

  • придбали новий транспортний засіб (з року випуску якого минуло менше  5 років), крім авто, які були придбані волонтерами та передані на потреби оборони країни;
  • придбали на суму більше 100 тис. грн земельну ділянку, квартиру, будинок (крім житла, отриманого за рахунок державного чи місцевого бюджету);
  • мають на депозитному банківському рахунку кошти в загальній сумі більше 100 тис. грн;
  • придбали іноземну валюту (крім валюти, отриманої від благодійних організацій або придбаної для оплати медичних, соціальних, освітніх послуг), а також банківські метали на загальну суму більше 100 тис. грн;
  • мають у власності житло, що розташоване на інших територіях, ніж тих, де ведуться активні (можливі) бойові дії або які є окупованими, якщо таке житло має площу понад 13,65 кв. м на одного члена сім'ї.

Читайте також:

Зазначається, що буде проведено перевірку отримувачів виплат, за результатами якої певна частина ВПО може припинити отримувати виплати, про що їм буде повідомлено.

Крім того, постановою надано можливість отримувати допомогу внутрішньо переміщеним особам, у яких народилися діти після переміщення. 

Раніше ми писали, що переважна більшість (56,2%) внутрішньо переміщених осіб (ВПО) не мають роботи й активно її шукають. При цьому 26,2% хоч і працевлаштовані, але шукають краще місце роботи.



ТОП-Новини

x
Для зручності користування сайтом використовуються куки. Докладніше...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознайомлений(а) / OK