Українці мають платити аліменти своїм батькам: у яких випадках

За яких умов українці зобов'язані виплачувати кошти своїм літнім батькам.
Українці мають платити аліменти своїм батькам: у яких випадках
Ілюстративне фото / depositphotos.com

Утримання дітьми своїх батьків є відповідною компенсацією за турботу, надану дитині. Законодавчо обов'язок повнолітніх дітей утримувати батьків закріплений статтею 51 Конституції України та статтею 202 Сімейного кодексу України, повідомили в Мін'юсті.

Читайте також:

Отже, повнолітні діти зобов'язані утримувати своїх батьків за наявності двох умов:

  1. Батьки непрацездатні (особи, які досягли пенсійного віку, або особи з інвалідністю, зокрема діти з інвалідністю, а також особи, які мають право на пенсію у зв'язку з втратою годувальника відповідно до закону).
  2. Батьки потребують матеріальної допомоги (особи, що не мають можливості забезпечити своє гідне існування y зв'язку з відсутністю пенсії чи її низьким розміром).

Читайте також:

При цьому слід звернути увагу на те, що:

  • обов'язок виплачувати аліменти батькам може бути покладено лише на повнолітніх дітей;
  • потреба матеріальної допомоги полягає в тому, що батьки не мають можливості забезпечити своє гідне існування у зв'язку з відсутністю пенсій чи її низьким розміром, а також у зв'язку з відсутністю в них інших джерел існування;
  • непрацездатними визнаються особи, які досягли пенсійного віку, та інваліди I, II та III груп.

Якщо повнолітні діти не надають матеріальну допомогу добровільно, батьки мають право звернутися до суду з позовом про стягнення аліментів. Крім сплати аліментів, діти зобов'язані брати участь у додаткових витратах на батьків, викликаних тяжкою хворобою, інвалідністю, немічністю.

Читайте також:

Зазначається, що обов'язок повнолітніх дочки, сина утримувати своїх непрацездатних батьків, які потребують матеріальної допомоги, не є абсолютним. Якщо судом буде встановлено, що мати, батько ухилялися від виконання батьківських обов'язків, діти можуть бути звільнені від обов'язку надавати батькам утримання.

Раніше ми писали, чи можуть розраховувати на субсидію особи, які мають заборгованість із виплати аліментів.



ТОП-Новини

x
Для зручності користування сайтом використовуються куки. Докладніше...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознайомлений(а) / OK