Пенсіонери зможуть віддалено звертатися до ПФУ: що буде з виплатами

Мінсоцполітики працює над тим, аби всі громадяни незалежно від місця їх знаходження мали доступ до соціальної підтримки та пенсійних виплат.
Пенсіонери зможуть віддалено звертатися до ПФУ: що буде з виплатами
Ілюстративне фото / Getty Images

Кабінет Міністрів ухвалив декілька рішень, які значно розширюють можливості громадян для подання заяв на зміну способу виплат пенсій (з "Укрпошти" на банківські картки), а також для проходження фізичної ідентифікації для отримання виплат. Про це повідомила пресслужба Мінсоцполітики.

Читайте також:

Перше рішення стосується одержувачів пенсії, які проживають на територіях активних бойових дій або тимчасово окупованих РФ територіях України, яким  АТ "Укрпошта" не мала можливості їх доставляти.

"Відтепер такі громадяни зможуть віддалено подати заяву до Пенсійного фонду України для того, аби виплата пенсій їм здійснювалась на банківську карту. Для цього потрібно мати кваліфікований електронний підпис "Дія.Підпис", - йдеться в повідомленні.

Читайте також:

Крім того, якщо через відсутність можливостей доставляти пенсію громадянам було припинено виплату пенсії, поновити її можна буде також віддалено. Для цього потрібно подати заяву  через вебпортал ПФУ з використанням "Дія.Підпис" або провести  відеоконференцзв'язок  з органами ПФУ. 

Друге рішення стосується осіб, які взяті на облік як внутрішньо переміщені особи до введення воєнного стану в Україні. На відміну від інших отримувачів соціальних виплат, такі громадяни з моменту початку карантину, зумовленого COVID-19, не проходили обов'язкову періодичну фізичну ідентифікацію. Для того, аби полегшити для них можливості її проходження після карантину, уряд розширив шляхи проходження такої ідентифікації. 

Читайте також:

"Відтепер фізичну ідентифікацію можна пройти, авторизувавшись в особистому електронному кабінеті ПФУ з використанням "Дія.Підпис", або ж за допомогою відеоконференцзв'язку з співробітником ПФУ, або для тих громадян, які знаходяться за кордоном - у консульській установі", - пояснили в міністерстві.

Також для них продовжено період, протягом якого потрібно пройти фізичну ідентифікацію. Тепер це треба зробити до 31 грудня 2023 року. 

Читайте також:

"У цей період виплата пенсії та соціальної допомоги не припинятиметься. Відтак, громадяни матимуть можливості для того, аби підтвердити, що виплати отримують саме вони, що є важливою вимогою для забезпечення ефективності управління коштами державного бюджету та Пенсійного фонду України", - додала пресслужба відомства.

Нагадаємо, у ПФУ розповіли про пенсії працюючих та непрацюючих пенсіонерів.



ТОП-Новини

x
Для зручності користування сайтом використовуються куки. Докладніше...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознайомлений(а) / OK