єВідновлення: на які компенсації українцям не варто розраховувати

У застосування житлового сертифіката "єВідновлення" є певні нюанси, які слід врахувати.
єВідновлення: на які компенсації українцям не варто розраховувати
Ілюстративне фото / Getty Images

Кожен українець може претендувати на компенсацію за знищене внаслідок війни житло. Однак у застосування житлового сертифікату "єВідновлення" є певні нюанси, які слід врахувати. Про це в інтерв'ю "Мінфіну" розповіла голова партії "Слуга народу" Олена Шуляк.

Читайте також:

За її словами, у рамках програми "єВідновлення" не вдасться отримати компенсацію за знищені меблі, техніку, ремонти тощо. Не відшкодують також вартість автомобілів.

"У держави просто немає таких коштів. Тому зараз усі наші зусилля направлені на розв'язання найбільшої проблеми - забезпечення громадян житлом, якого їх позбавила війна. Ми за те, щоб люди поверталися до України, купували тут житло, розвивали нашу економіку. Саме такий механізм, вважаємо, цьому сприятиме", - розповіла Шуляк.

Читайте також:

Вона зазначила, що житло, яке людина отримає, обмінявши на житловий сертифікат, протягом 5 років після цього не можна продавати. Крім того, купити можна не будь-якої вартості житло.

"Наприклад, якщо людині виділено 2 млн компенсації, а вона хоче купити квартиру за 2,1 млн грн, то вона завжди може докласти свої кошти і отримати бажане. І навпаки, якщо вартість придбаної квартири менша, ніж передбачено сертифікатом, невикористана сума повернеться державі", - пояснила нардеп.

Що стосується самого сертифіката, то він передбачає надання фіксованої суми, яка завжди вираховується окремо для кожного знищеного об'єкта.

Читайте також:

Шуляк додала, що є нюанс і з компенсаціями за зруйновані приватні будинки. Зокрема, якщо в людини зруйнований будинок, а не квартира, вона може обрати одну з двох опцій:

  1. Отримати житловий сертифікат і придбати замість будинку квартиру. 
  2. Отримати на спецрахунок гроші та побудувати новий будинок. Втім, тільки на тій самій ділянці, на якій було зруйновано її колишню оселю.

Раніше ми писали, що в Україні збільшили максимальну суму допомоги на ремонт пошкодженого житла в рамках програми "єВідновлення".



ТОП-Новини

x
Для зручності користування сайтом використовуються куки. Докладніше...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознайомлений(а) / OK