З України виїжджає більше людей, ніж заїжджає: аналітики назвали причини

Українці, що знайшли прихисток у європейських країнах, повертаються до своїх тимчасових домівок після сезону відпусток.
З України виїжджає більше людей, ніж заїжджає: аналітики назвали причини
Ілюстративне фото / Getty Images

У вересні з України до Польщі виїхало на 73 тис. українців більше, ніж в'їхало до України. Для порівняння, у липні в Україну в'їхало на 59 тис. більше людей, ніж в'їхало до Польщі. Про це свідчать дані прикордонної служби Польщі, які проаналізували в аналітичному центрі міжнародної агенції з працевлаштування Gremi Personal.

Читайте також:

Аналітики пояснюють, що така динаміка має цілу низку причин. Так, українці, що знайшли прихисток у європейських країнах, повертаються до своїх тимчасових домівок після сезону відпусток. Така тенденція була й до повномасштабної війни в Україні, коли трудові мігранти влітку приїздили додому, а восени поверталися на заробітки до Польщі. 

Бажання возз'єднатися із сім'єю є ще одним важливим фактором. Адже матері з дітьми, які проживають у Європі, повертаються влітку в Україну до своїх чоловіків. За офіційними даними, 59,3% українців, що виїхали у 2022 році, матері з дітьми.  

Читайте також:

Крім того, повторна загроза блекаутів посилила цю динаміку. Спираючись на ситуацію на кордоні в жовтні-листопаді 2022 року, кількість українців, які виїздять з України, буде пришвидшуватися до грудня.

"Ми дійсно очікуємо, що взимку приріст українців у Польщі стане більшим, як це і було минулого року. У довоєнні часи десятки тисяч українців виїжджали з Польщі наприкінці серпня, аби підготувати дітей до школи. Таку динаміку ми спостерігаємо і зараз, але в меншій мірі через те, що багато дітей виїхало за кордон", - прокоментувала директорка департаменту рекрутації Gremi Personal Анна Джоболда.

Робота в Польщі

Читайте також:

Зазначається, що Польща вже готується до Різдва та Нового року, з чим і відкривається період сезонних робіт. Відбувається активізація європейської промисловості, де традиційно працює багато українців. 

За словами рекрутерів, найпопулярніші вакансії, які не потребують ні знання мови, ні додаткових компетенцій, пропонують у сфері логістики, e-commerce, виробництві сувенірної продукції та харчовій промисловості. У середньому щомісячна заробітна плата на низькокваліфікованих роботах становить 38-40 тис. грн. З даними Євростата, середній робочий тиждень у Польщі становить 40,5 годин.

Читайте також:

Аналітики додали, що сьомий рік поспіль розмір мінімальної зарплати в Польщі зростає двічі на рік - з 1 січня та з 1 липня.

Отже, у 2024 році мінімальна зарплата для працівників із трудовими договорами складе:

  • з 1 січня 2024 року - 4242 злотих (36 353 грн) брутто 
  • з 1 липня 2024 року - 4300 злотих (36 850 грн) брутто.

Раніше ми писали, що більшість біженців з України адаптувалися за кордоном, але бажають повернутися додому.



ТОП-Новини

x
Для зручності користування сайтом використовуються куки. Докладніше...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознайомлений(а) / OK