Українці можуть вийти на пенсію достроково: за яких умов

Вийти на пенсію достроково можуть тільки ті, хто відповідає певним умовам.
Українці можуть вийти на пенсію достроково: за яких умов
Ілюстративне фото / depositphotos.com

Деякі українці можуть достроково вийти на пенсію, не чекаючи настання відповідного віку. Таке право, зокрема, мають учасники бойових дій (УБД). Про це повідомили в ГУ Пенсійного фонду України у Вінницькій області.

Читайте також:

На призначення дострокової пенсії учасники бойових дій мають право після досягнення чоловіками 55 років, жінками 50 років та за наявності страхового стажу не менше 25 років у чоловіків і не менше 20 років у жінок. Ця норма визначена Законом України "Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування".

Хто належить до учасників бойових дій:

  • військовослужбовці, особи начальницького й рядового складу органів внутрішніх справ, поліцейські, які брали участь у бойових діях;
  • особи, яким надано статус учасника бойових дій відповідно до п. 20 і 21 ст. 6 Закону України "Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту" (члени добровольчих формувань);
  • особи з числа резервістів, військовозобов'язаних й осіб, які входили до складу добровольчого формування територіальної громади, яким надано статус учасника бойових дій відповідно до п. 19 ст. 6 (учасники АТО).

Читайте також:

Як пояснили в ПФУ, можливість призначення пенсії за віком є доцільною у разі, якщо учасник бойових дій не набув права на пенсію за вислугу років, передбачену Законом "Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб" або якщо військовослужбовець продовжує військову службу, але досяг вищевказаного пенсійного віку та набув необхідної тривалості страхового стажу.

"Тобто дострокова пенсія за віком призначається незалежно від того, працює або проходить службу особа", - йдеться в повідомленні.

Читайте також:

Особи, які працювали у військових частинах (вільно наймані особи), брали участь у бойових діях і яким присвоєно статус учасника бойових дій, мають усі пільги, передбачені для цієї категорії ветеранів війни, окрім дострокового виходу на пенсію за віком.

Крім того, законодавством передбачено достроковий вихід на пенсію за віком і для членів сімей загиблих учасників бойових дій: батькам, дружинам, чоловікам.

Раніше ми писали, що українці після досягнення 60, 63 або 65 років мають право на призначення пенсії за віком. Однак окремим категоріям громадян можуть призначатися пенсії за віком до досягнення 60 років.



ТОП-Новини

x
Для зручності користування сайтом використовуються куки. Докладніше...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознайомлений(а) / OK