Що стимулюватиме українців повернутися з-за кордону: Свириденко озвучила ключові фактори

Україна працює над створенням умов для повернення біженців із-за кордону.
Що стимулюватиме українців повернутися з-за кордону: Свириденко озвучила ключові фактори
Ілюстративне фото / Getty Images

Безпека, можливість знайти роботу й навчатися та мати житло є ключовими факторами для повернення українців, які виїхали за кордон через війну. Уряд уже працює над створенням умов для реалізації кожної складової. Про це повідомила перший віцепрем'єр-міністр України - міністр економіки Юлія Свириденко під час виступу на форумі "Human capital UA".

Читайте також:

"В Україні найбільша міграційна криза з часів Другої світової війни - понад 6 мільйонів українців нині за кордоном. Кількість тих, хто вже знайшов там роботу, з кожним місяцем зростає. Наш найбільший виклик - повернути їх додому. Основні чотири фактори, що впливають на повернення українців: безпека, можливість бути працевлаштованим, або мати власний бізнес та розвивати його, можливість навчатись і забезпечення житлом. Ми вже працюємо над реалізацією кожної складової", - зазначила Свириденко.

За її словами, першим та головним фактором є звільнення територій від агресора, а далі - розмінування. Міністр наголосила, що на сьогодні Україна є найбільш потенційно замінованою країною у світі. Тож розмінування - це нульовий етап відновлення, без якого неможливо повернути життя на деокуповані території.

Читайте також:

"Для забезпечення другої складової - можливості українцям працевлаштуватися або зайнятися підприємницькою діяльністю - уряд ще влітку минулого року запровадив грантові програми "єРобота", за якими можна отримати грант на започаткування або розширення свого бізнесу", - зазначила Свириденко.

Вона нагадала, що також діє програма надання грантів ветеранам та другому з їхнього подружжя, а також грантів на створення та розвиток переробних підприємств. І всі вони продовжать діяти наступного року. 

Також важливим напрямком є надання українцям можливості пройти навчання або перенавчання, щоб отримати більш затребувану на ринку праці спеціальність.

Читайте також:

Крім того, важливим стимулом для повернення українців з-за кордону є доступне власне житло. З минулої осені працює програма доступного кредитування "єОселя": українці можуть взяти кредити під 3% або 7% на придбання житла. 

Раніше ми писали, що більшість біженців з України адаптувалися за кордоном, але бажають повернутися додому.



ТОП-Новини

x
Для зручності користування сайтом використовуються куки. Докладніше...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознайомлений(а) / OK